Nedtælling: Se, hvornår Johanne bliver slettet fra stemmesedlen

Uret tikker for Enhedslistens stemmesluger, Johanne Schmidt-Nielsen, som ryger ud af Folketinget, hvis Thorning først afholder valg i sensommeren. Politiko.dk leverer en læs-og-forstå til Enhedslistens kringlede regler og tænder for »Johanne-uret« (opdateret).

Johanne Schmidt-Nielsen, folketingsmedlem for Enhedslisten. Lidt endnu i hvert fald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS: Da Thorning udskriver valg i dag, er denne artikel ikke længere aktuel. Vi har alligevel valgt at bevare den for eftertiden. Så kan du også blive klogere på Enhedslistens rotationsprincip.

47.002 danskere satte deres kryds ud for Johanne Schmidt-Nielsen (EL) ved det seneste valg. Men hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke udskriver valg, inden nedtællingsuret herunder når 0, vil ingen kunne stemme på Enhedslistens største profil ved det kommende valg.

Hvorfor? Det er lidt kringlet, så her kommer en fyldig forklaring.

Det er Enhedslistens rotationsprincip, som risikerer at sende stemmeslugeren uden for Christiansborg for en stund. Et princip nedarvet fra Venstresocialisterne, da tre socialistiske partier i 1989 gik sammen for at danne den fælles rød-grønne liste. Argumentet var og er, at partiet vil undgå levebrødspolitikere, og at folkevalgte har godt af at komme ud i det samfund, hvor deres love bliver til virkelighed.

Rotationsreglen fastslår ifølge partiets vedtægter, at »medlemmer af Folketinget kan ikke opstille til urafstemningen ved årsmødet efter deres syvende år i Folketinget«.

Her er det vigtigt at forstå, at Enhedslistens folketingskandidater - i modsætning til andre partier - vælges en gang årligt af Enhedslistens medlemmer, enten på partiets årsmøde eller ved en efterfølgende urafstemning. Her vedtages en såkaldt kandidatliste. Mellem årsmøderne gælder den seneste liste af kandidater, som medlemmerne nåede til enighed om.

Eftersom Johanne Schmidt-Nielsen har siddet i Folketinget siden november 2007 - altså i mere end syv år - betyder rotationsprincippet, at hendes navn ikke kan komme på den nye kandidatliste og derfor heller ikke vælgernes næste stemmeseddel. Det kan det til gengæld, hvis valget bliver afholdt inden Enhedslistens årsmøde, hvor det så er den nuværende kandidatliste, som gælder.

Enhedslisten holder i år sit årsmøde fra den 5. til 7. juni. Normalvis plejer partiet at samle medlemmerne i dagene omkring Store Bededag, men i år falder det på den for venstrefløjen så vigtige 1. maj, og derfor har Enhedslisten valgt at skubbe årsmødet.

Derfor skal partiet helt frem til fredag den 5. juni, før det tre dage lange årsmøde bliver indledt. Selve afstemningen om kandidater fandt sidste år sted om søndagen, og partiet forventer at køre efter samme plan i år.

Det er som bekendt kun Thorning og hendes inderkreds, der kender til tankerne i Statsministeriet omkring en dato for valget. Men politiske kommentatorer - og et stort flertal af brugerne på Politiko.dk - forventer, at valget kommer i foråret. Det kan blive Johanne Schmidt-Nielsens redning.

Til gengæld er løbet kørt for denne gang for EL-profilerne Frank Aaen og Per Clausen, uanset om valget bliver i foråret eller sensommeren. Rotationsreglen betyder med sikkerhed, at de ikke kan genopstille. Omvendt forsøger gamle kendinge som tidl. folketingsmedlem Jette Gottlieb og Søren Søndergaard at gøre comeback, efter rotationsreglen har sat dem uden for landspolitik i en periode.

Plusser og minusser ved Johanne-exit

Spørger man rundt i Enhedslisten, fremhæves både fordele og ulemper ved at måtte sige farvel til Johanne Schmidt-Nielsen. De kilder, som Politiko.dk har talt med, foretrækker klart at beholde frontkvinden, som i kraft af sit personlige stemmetal sikrede sit eget mandat plus en ekstra plads i Folketinget. Hun er kendt og anerkendt i den brede befolkning og evner samtidig at trække vælgere over midten fra blå til rød blok, lyder analysen.

Når et Johanne-exit alligevel ikke er entydigt negativt, forklares det med, at medierne vil sætte fuldt fokus på partiet, når hendes deadline nærmer sig. Omfangsrige portrætartikler, arven-efter-Johanne-analyser og talrige TV-interviews vil give både Johanne Schmidt-Nielsen og resten af folketingsgruppen tid og plads til at snakke om Enhedslisten, Enhedslisten, Enhedslisten. Det vil også sætte spot på partiets fremadstormende profiler som Pernille Skipper, Stine Brix og Nikolaj Villumsen.

Forventningen i partiet er, at Pernille Skipper tager over som politisk ordfører, når Johanne Schmidt-Nielsen forsvinder, og det er derfor heller ikke tilfældigt, at den 30-årige retsordfører gennem det seneste år har optrædt mere og mere i medierne.

Forslag om at lempe princippet

På Christiansborg og omegn har det længe været diskuteret, hvordan Johanne Schmidt-Nielsens mulige exit mon indgår i statsministerens valgplaner. I Enhedslisten har stærke stemmer ligefrem talt for at slække på rotationsordningen, så Thorning ikke kunne spekulere i at trække valget så længe som muligt og dermed slippe af med Enhedslistens populære politiske ordfører. Et forslag om at moderere princippet blev sågar behandlet på partiets årsmøde i 2013.

»Står vi én dag efter årsmødet 2015 - klar til valg, der er trykt plakater, det hele er parat – og Thorning trykker på knappen, så kan vi smide det hele i containeren, fordi vi har valgt nye kandidater. Det er ikke særlig smart,« sagde Pelle Dragsted, politisk rådgiver og folketingskandidat, fra talerstolen.

Signe Færch (EL), daværende medlem af Københavns Borgerrepræsentation, var enig.

»Vi skal være kloge nok til at praktisere rotationsordningen på en måde, hvor vi ikke giver vores modstandere fordele,« sagde hun.

Forslaget blev dog nedstemt.

»Vi skal have så meget rotation som overhovedet muligt. Vi får altid nogle nye dygtige folk frem,« mente folketingsmedlem Jørgen Arbo Bæhr (EL).

Hun trækker vælgere over midten

Kilder i regeringen medgiver, at Johanne Schmidt-Nielsens bliven eller forsvinden er en faktor, som indgår i de strategiske overvejelser, men de afviser pure, at hun er udslagsgivende for, hvornår valget udskrives. De afviser også, at Socialdemokraterne og de Radikale foretrækker en valgkamp uden hende.

Både radikale og socialdemokrater, som Politiko.dk har talt med, ser tværtimod Johanne Schmidt-Nielsen som en fordel for rød blok samlet set, fordi hun kan tiltrække proteststemmer, som ellers ville gå til Dansk Folkeparti. Det fremhæves også, at en lignende diskussion opstod, da Enhedslistens tidligere frontfigur, Pernille Rosenkrantz-Theil, forlod Folketinget for år tilbage. Kunne partiet mon klare, at sådan en profil sagde stop, lød spørgsmålet dengang.

Ind trådte Johanne Schmidt-Nielsen. Det samme vil ske, når Pernille Skipper overtager, lyder vurderingen.

»Hun kan også blive en rockstjerne,« konstaterer en socialdemokrat.