Integrationslov kan bringe regeringen i mindretal

Regeringen er ikke kommet tættere på et flertal for sit integrationslovforslag, efter det har været behandlet i Folketingssalen for første gang tirsdag.

Regeringen vil med lovforslaget sende flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er stadig kun SF, der bakker op om regeringens integrationsudspil efter første behandling af lovforslaget i Folketingssalen tirsdag.

Det er ellers netop i salen, regeringen skal finde sit flertal, fordi den ikke som på vanlig vis har sikret sig et flertal på forhånd. Og det kan ende med at bringe regeringen i mindretal.

Under tirsdagens førstebehandling er der nemlig fortsat stor skepsis blandt de borgerlige partier og Enhedslisten.

Regeringen vil med lovforslaget sende flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Det opsætter et minimumskrav om, at flygtninge allerede i begyndelsen af det treårige integrationsprogram skal arbejde mindst ti timer om ugen. Det vil typisk være i løntilskud, praktik eller nyttejob.

Men hvor mange reelle job vil det blive til, vil Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), gerne have svar på. Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Ole Hækkerup (S), svarer, at der nok er en del af de mange flygtninge, der kommer fra Syrien, som taler engelsk og har andre kompetencer, der gør, at de relativt hurtigt kan komme i job.

»Hvor hurtigt folk ender med at komme i job afhænger af, hvad de har med i bagagen hjemmefra«, siger Ole Hækkerup til stor frustration for Venstre-ordføreren:

»Ole Hækkerup kunne bare have svaret meget kort: Det ved man endnu ikke noget om - i stedet for at give en lang søforklaring. Der er ingen tal for, hvor mange der kommer i ordinær beskæftigelse af det her,« konstaterer Hans Andersen.

De Konservative efterspørger en mere helhedsorienteret integrationsindsats, hvor man også sikrer sig, at flygtninge bliver introduceret for danske værdier og kultur. Enhedslistens bekymring går på, at flygtningene kommer til at fungere som løntrykkere, der overtager ordinære job på gunstige vilkår.

Heller ikke SF, som ellers har tilkendegivet sin opbakning til regeringens udspil, er fuldt ud tilfreds. Integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) påpeger fra talerstolen, at der skal gøres mere for at hjælpe flygtninge med traumer:

»Og så synes vi, at det havde været godt, hvis vi havde haft en reel forhandling om dette lovforslag.«

Regeringen ønsker, at integrationsloven skal træde i kraft allerede 1. juli.