Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Enhedslisten truer nu regeringen med at stemme imod det integrationsudspil, der onsdag bliver fremsat som lovforslag i Folketinget.
Uden at have sikret sig et reelt flertal har beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) valgt at sende integrationsudspillet direkte i folketingssalen. Men hvis Enhedslisten beslutter sig for at stemme imod, ser det ikke ud til, at regeringen kan samle et flertal for lovforslaget.
»Med det, vi ved om det indtil nu, så er det ikke noget, vi kan stemme for. Det er det ikke,« fastslår Enhedslistens kommunalordfører, Finn Sørensen (Ø), over for Berlingske Nyhedsbureau.
Ifølge DR Nyheder vil ingen af de borgerlige partier stemme for forslaget. SF har til gengæld - trods en del skepsis - erklæret sig parate til at støtte regeringen, men uden Enhedslisten kommer regeringen i mindretal.
Finn Sørensen, vil I være det parti, der sender regeringen i mindretal?
»Vi har sagt til regeringen fra start af, hvad vores holdning er til det her. Regeringen kan ikke være i tvivl om, at Enhedslisten har de holdninger, som jeg giver udtryk for her. Det er regeringens problem, at den har valgt at fremsætte et lovforslag, som den ikke har sikret sig et flertal for, fordi den ikke har ønsket at indgå i en reel forhandling med os,« siger EL-ordføreren.
Integrationsudspillet blev præsenteret i marts og har til formål at sende flygtninge og indvandrere hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Essentielt er, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede i sin nytårstale, at ledige flygtninge skal arbejde mere for ydelsen.
Lovforslaget er stort set identisk med regeringens oprindelige udspil, men nyt er, at der indsættes et minimumskrav om, at flygtninge og familiesammenførte allerede i begyndelsen af det treårige integrationsprogram skal arbejde mindst ti timer om ugen. Det vil typisk være i løntilskud, praktik eller nyttejob.
Det vækker bekymring hos Enhedslisten, at flygtninge ikke skal ud i ordinære job, når de kommer til Danmark.
»Det er da en god idé, at flygtninge kommer ud på arbejdsmarkedet. Men de skal altså tilbydes ordinære job på overenskomstmæssige vilkår. Det skal ikke være sådan, at de fungerer som gratis arbejdskraft og dermed som løntrykkere, hvor de jo så ender med at fortrænge ordinære job. Men det har regeringen åbenbart ikke lyttet til, og så må den jo se i øjnene, at vi ikke bare lige kan levere et flertal for det forslag,« siger Finn Sørensen.
Men er det ikke okay at kræve, at flygtningene arbejder for deres ydelse?
»Det, regeringen foreslår, er minimum ti timer om ugen. De skal da tilbydes et job - det er da klart, det skal de da - men de skal ikke ud og arbejde gratis for arbejdsgiverne. Det er rigtig dårlig integration at gøre det på den måde,« siger Finn Sørensen.
Lovforslaget skal hastebehandles, så loven - hvis den bliver stemt igennem - kan træde i kraft 1. juli.