Grønlandsk folketingsmedlem: Danmark krænker menneskerettigheder over for egne borgere

Der er en alvorlig krænkelse, når en undersøgelse viser, at knap halvdelen af grønlændere i Danmark føler sig stigmatiseret, siger grønlandsk folketingsmedlem Aleqa Hammond.

Folketingsmedlem Aleqa Hammond (SIU) mener, at Danmark diskriminerer mod grønlændere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Druk, sociale problemer, arbejdsløshed og misbrug.

Det er rigsfællesskabet uværdigt, at knap halvdelen af grønlændere i Danmark har oplevet at blive mødt med fordomme, og at deres tilknytning til arbejdsmarkedet er dårlig.

Det siger grønlandsk folketingsmedlem for partiet Siumut, Aleqa Hammond (SIU), der også er tidligere formand for det grønlandske hjemmestyre.

»Det drejer sig om en krænkelse og diskrimination af egne statsborgere, og det er en så alvorlig anklage, at ingen i regeringen på nogen måde bør leve med det,« siger hun.

Aleqa Hammond mener, at det er et tegn på, at det danske samfund ikke har den fornødne tolerance over for mangfoldigheden i rigsfællesskabet.

»Det danske samfund gør ikke nok for at sikre, at den grønlandske del af rigsfællesskabet statsborgere bliver accepteret for at have et andet sprog, en anden kultur og et andet bagland end almindelige danskere,« siger Aleqa Hammond og tilføjer:

»Danmark har ratificeret menneskerettighederne under FN, og den bryder man på sine egne statsborgere.«

Udmeldingen kommer efter en ny rapport, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet for Institut for Menneskerettigheder, ifølge Politiken viser rapporten, at grønlændere som gruppe efter deres opfattelse er stigmatiseret i Danmark. Fire ud af ti svarer i undersøgelsen, at de er blevet mødt med fordomme. Samtidig er kun 53 procent af grønlændere med en grønlandskfødt forælder i beskæftigelse, mens det kun er 36 procent, hvis begge forældre er grønlændere.

Aleqa Hammond opfordrer kraftigt til, at problemstillingen bliver taget op politisk, og at både beskæftigelsesministeren, indenrigsministeren og socialministeren går ind i sagen.

»Det her er et så alvorligt problem og en krænkelse, at det her ikke bare skal tages op af én minister,« siger hun.

Det grønlandske folketingsmedlem finder det ubegribeligt, at flygtninge, der kommer til Danmark, kan deltage i integrationsprogrammer, får danskundervisning og bolig, mens grønlændere ikke får lignende tilbud, selvom behovet ifølge Aleqa Hammond er lige så stort.

»Partierne skal tage udmeldingen meget alvorlig, for det er et stort knæk mellem Grønland og Danmark. Hvis Lars Løkke Rasmussen siger, at han er fortaler for rigsfællesskabet, og rigsfællesskabet skal styrkes, så har han her et konkret eksempel på, hvad han kan gøre i sin regering: Han kan behandle rigsfællesskabets borgere med retfærdighed og respekt,« siger hun.