Forskere advarer Løkke: DF-krav er en bombe under fremtidens arbejdsmarked

Det vil lægge trepartsforhandlinger død i mange år fremover, hvis regeringen går med på et DF-krav om at ændre i trepartsaftalen, lyder det fra forskere.

Dansk Folkeparti og formand Kristian Thuelsen Dahl står fast på, at der skal ske stramninger i udlændingepolitiken i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Men eksperter og arbejdsmarkedets parter advarer om, at det kan få langvarige konsekvenser, hvis der røres ved bl.a. integrationsgrunduddannelsen, som blev aftalt ved trepartsforhandlingerne. Foto: Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver nu kraftigt advaret af flere forskere mod et af Dansk Folkepartis klare krav til et paradigmeskifte i den danske udlændingepolitik.

DF vil fjerne eller radikalt ændre integrationsgrunduddannelsen (IGUen), som regeringen indgik aftale med LO og Dansk Arbejdsgiverforening om i de såkaldte trepartsforhandlinger i 2016.

Dengang blev IGUen lanceret som krumtappen i regeringens ambition om at få hver anden flygtning i arbejde for derigennem at fremme integrationen.

Siden er ordningen blevet kaldt en stor succes, men Dansk Folkeparti vil for at indgå en skatteaftale med regeringen skifte fokus i udlændingepolitikken fra integration af flygtninge på midlertidigt ophold til i stedet at ruste dem til at blive sendt hjem, når det er muligt.

Men hvis regeringen ændrer IGUen, bryder den samtidig aftalen med DA og LO, og det vil være »gift« og »en bombe« under fremtidens arbejdsmarked, lyder det fra to forskere i trepartsforhandlinger.

»Det vil utvivlsomt blive taget rigtig ilde op og lægge gift for videre trepartsdrøftelser, hvis regeringen virkelig ændrer i IGUen. Det vil røre ved nogle helt fundamentale ting omkring, hvad man kan regne med, når man har indgået en aftale, man ikke nødvendigvis har ønsket at gå ind i, men som man har sagt ja til i forhold til større problematikker i vores samfund,« siger Søren Kaj Andersen, der er centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

Samme vurdering har professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen, der kalder det »en bombe under den danske model«, hvis regeringen går med til DFs ønske.

»Trepartsaftaler kan blive en død sild gennem mange, mange år, hvis de gennemfører det. Tilliden vil simpelthen være væk, så derfor kan man sige, at Dansk Folkeparti udfordrer hele arbejdsmarkedet og det aftaleprincip og den tillidsfuldhed, som vi har ved at kunne lave aftaler,« siger Henning Jørgensen.

Begge hæfter sig ved, at DA og LO ikke får lige så meget ud af at indgå en aftale som regeringen og tilføjer, at der ikke findes fortilfælde, hvor en regering direkte har brudt en trepartsaftale.

LO og DA kræver aftale overholdt

Forskernes advarsel kommer, efter at DA og LO onsdag sendte et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvori de ligeledes advarede mod at bryde aftalen.

IGUen er et toårigt forløb, der kombinerer uddannelse og virksomhedspraktik med lav løn for flygtninge. Det blev udlagt som en stor sejr for Løkke, da han landede aftalen, som hans forgænger, Helle Thorning-Schmidt, trods stor ihærdighed ikke formåede.

Flygtninge under IGUen får samme overenskomstmæssige rettigheder som en normal arbejdstager og optjener dermed også ret til dagpenge.

Dansk Folkeparti er grundlæggende imod IGUen og især dagpengeretten, understregede formand Kristian Thulesen Dahl torsdag over for Berlingske.

»Hvis vi skal have et paradigmeskift, der også har reelt indhold, synes jeg, det er helt oplagt at sige, at hvis man er her på midlertidigt ophold, og planen er, at man skal hjem, skal man ikke udstyres med en dagpengeret,« sagde han.

Hos LO og DA holder man fast i, at regeringen skal overholde aftalen til fulde.

»Jeg antager naturligvis, at regeringen ikke ændrer i en aftale, uden at aftaleparterne er enige herom,« skriver DAs adm. direktør, Jacob Holbraad, til Berlingske.

Samme toner lyder fra LO-formand Lizette Risgaard:

»Jeg forventer naturligvis, at regeringen står ved aftalen i dens fulde hele. Og at vi stadigvæk kan have tillid til, at i Danmark er en aftale en aftale.«

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) roste onsdag ordningen, som har ført til 1.119 aftaler om IGU-forløb i 91 kommuner.

Hun har ikke ønsket at kommentere advarslerne, men bekræfter, at forhandlinger om IGUen stadig er i gang. Til Berlingske sagde hun torsdag om DFs krav:

»Vi lytter i hvert fald til de forslag, der kommer fra Dansk Folkeparti, men selvfølgelig også til de indvendinger, der kommer rundt omkring fra.«