Foreninger: Regeringen løber fra mål om landbrugets forurening

Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd er chokerede over, at regeringen vil slække på målene omkring landbrugets forurening med ammoniak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det møder massiv modstand fra Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening, at regeringen vil genforhandle et EU-direktiv om luftforurening.

Regeringen sendte fredag den 3. juli et rammenotat til EU, som skal danne baggrund for forhandlingerne, som i sidste ende skal sikre, at det danske landbrug må forurene mere med ammoniak.

Det chokerer de to foreninger, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse:

»Det er rystende, at regeringen nu vælger at prioritere kortsigtede erhvervsinteresser, og dermed sender en stor regning videre til naturen og de mennesker, som bliver syge og dør på grund af luftforurening,« siger han.

Danmark har et mål om at reducere ammoniakudledningen med 24 procent frem mod 2020. Men det vil regeringen altså lave om på. Sidste år konkluderede en rapport fra Aarhus Universitet, at helbredsskaderne for ammoniak koster statskassen mange penge.

Ifølge regeringens eget rammenotat vil helbredsudgifterne være over ti gange højere, end det ville koste landbruget at reducere, skriver Danmarks Naturfredningsforening.

Ammoniak omdannes til sundhedsskadelige partikler og vurderes hvert år at koste flere liv end trafikulykker, siger Kåre Press-Kristensen.

»Det er mærkeligt, at når det gælder trafikken, så vil man gerne have folk til at lette på speederen, men når det gælder landbruget, så skal den bare have fuld gas - i bogstaveligste forstand,« siger han.

Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd mener, at landbruget i stedet skulle forsøge at udlede endnu mindre.

Ifølge de to foreninger skal prisen for at udlede mindre sendes videre til forbrugerne. En flæskesteg vil ifølge foreningernes beregninger stige med 25 øre og en liter mælk med fem øre.