Folketinget skal sættes på nødblus: »Nu må vi alle lige skrue ned for charmen«

De Radikales Jens Rohde bakker op om, at store dele af Folketingets arbejde bliver sat i bero i en periode, mens situationen omkring coronavirussen er kritisk.

Regeringen vil lukke for store dele af Folketingets arbejde på grund af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i et brev til Folketingets Udvalget for Forretningsordenen bedt om, at Folketingets arbejde sættes ned i gear som konsekvens af coronakrisen.

I brevet beder hun Folketinget om at udskyde behandlingen af private beslutningsforslag, forespørgsler og samråd i de kommende uger.

Regeringen vil også have bremset behandlingen af nogle af de 28 lovforslag, den selv allerede har fremsat. Desuden er der yderligere 25 lovforslag på vej, men af dem vil kun fire blive behandlet før vinterferien, hvis Folketinget følger regeringens indstilling.

Det skal formelt besluttes på et møde i Udvalget for Forretningsordenen (UFO) klokken 9.30 onsdag, og medlem af udvalget for De Radikale Jens Rohde mener, at det er det eneste rigtige at udskyde dele af Folketingets arbejde i den nuværende situation.

»Jeg mener, det er noget, vi bør efterkomme. Nu må vi alle lige skrue ned for charmen og vores egne behov for at få behandlet vores beslutningsforslag og bruge ministrenes og embedsværkets tid på diverse spørgsmål og forespørgsler, der fint kan vente, så længe vi står i den situation, vi gør. Samtidig viser vi samfundet, at når vi beder dem om mådehold og nedlukning, at vi også selv kun varetager de kritiske funktioner,« siger Jens Rohde, der kraftigt understreger, at Folketinget ikke lukker ned, da det juridisk har en anden betydning.

»Statsministeren rækker hånden ud til Folketinget og siger, at regeringen stopper behandlingen af sine lovforslag inden vinterferien. Det hænger fint sammen med, at vi heller ikke kan køre på fuld kraft, for vi har mange mennesker, der ikke er derinde. Og så beder hun om, at Folketinget også tager det hensyn, at regeringens ministre og hele embedsværket er lagt ned i forhold til at holde styr på det hele under krisen med hjælpepakker og andet. Jeg ved, hvordan medarbejderne er blevet fuldstændig splittet ad i Kulturministeriet, og det er det hensyn, hun beder os tage, og det bakker jeg op om.«

Alle må vise mådehold

Hvad med den parlamentariske kontrol ved for eksempel samråd, som også udskydes? Er det ikke også en vigtig ting?

»Det er jo ikke ensbetydende med, at den parlamentariske kontrol ikke kan finde sted. Jeg oplever, at vi har mange møder med ministrene, og så er det jo heller ikke sådan, at vi ikke efter vinterferien kan udføre den kontrol. Vi kan stille alle vores spørgsmål, og man kan også stille spørgsmål i salen i forbindelse med behandlinger af krisen, men det handler om at udskyde alle mulige beslutningsforslag om, hvorvidt vi skal have en folkeafstemning vedrørende det ene eller andet eller gult toiletpapir, eller hvad der ellers kommer. Det synes jeg er helt rimeligt,« siger Jens Rohde.

Det gør Dansk Folkepartis gruppeformand og medlem af UFO, Peter Skaarup, derimod ikke.

Til Kristeligt Dagblad siger han, at »Mette Frederiksen sætter de facto demokratiet ud af kraft med de nye regler«.

»Det virker ærlig talt lidt for bekvemt. Det er helt fair, at vi skruer ned, men vi kunne gøre det meget smartere. I stedet er demokratiet ført ud på et meget uheldigt og hidtil uset niveau af topstyring,« siger Peter Skaarup, der mener, at der vil blive bremset lovgivning om ting ud over corona, der er vigtige for danskerne.

I samme avis melder Venstre og Enhedslisten, at de støtter forslaget fra regeringen.

Berlingske arbejder på en kommentar fra Socialdemokratiet.