EU-Parlamentets leder beskylder DF for at vildlede vælgere

Dansk Folkepartis håndtering af Europol får Martin Schulz til at åbne debat om nationale parlamenters magt.

Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. Dansk Folkeparti endte med at forringe sikkerhedsvilkårene for danskerne, da partiet i december anbefalede et nej til afskaffelsen af retsforbeholdet.

Det gjorde partiet uden at give vælgerne fyldestgørende oplysninger om konsekvenserne.

Derfor er det nødvendigt med en diskussion af, hvor meget magt nationale parlamenter skal have over internationale aftaler.

Det mener EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, der udtaler sig torsdag på et pressemøde i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles.

Schulz bruger den danske folkeafstemning som eksempel på, hvorfor det er nødvendigt.

- Se på folkeafstemningen i Danmark. Vælgerne fik at vide af Dansk Folkeparti, at det (folkeafstemningen, red.) var imod den Europæiske Union, og det er meget populært i øjeblikket.

- Men det endte med at forringe sikkerhedsstandarden for den danske befolkning. Og det var ikke i vælgernes interesse, da de stemte på dem, siger Martin Schulz til den internationale presse.

Den danske folkeafstemnings resultat betyder, at Danmark snart ikke længere kan være med i EU's politisamarbejde, Europol.

Dansk Folkeparti garanterede før valget, at det ville være muligt at forhandle en såkaldt parallelaftale på plads. Hvis ikke det kunne lykkes, ville der ifølge DF blive udskrevet en ny, selvstændig folkeafstemning om medlemskab af Europol.

Det har partiet dog senere trukket tilbage.

Det danske eksempel er aktuelt grundet den nuværende situation med parlamentet i den belgiske region Vallonien, der i øjeblikket blokerer for godkendelsen af EU's frihandelsaftale med Canada.

Martin Schulz nævner også de britiske vælgeres beslutning om at træde ud af EU og folkeafstemningen i Holland, hvor et flertal i foråret stemte nej til en handelsaftale med Ukraine.

- Den meget lille del, som havde med det nationale parlament at gøre, kan føre til enorme problemer for hele unionen, siger han.

Derfor er det nødvendigt at diskutere, hvor meget magt nationale politikere skal have over internationale aftaler.

- Vi må diskutere, hvem der bestemmer hvad, og hvor meget politisk ansvar vi skal give nationale politikere, siger Martin Schulz.

/ritzau/