DR vil hverken slette finaleafsnit eller lave oplysningstekst

Trods massiv borgerlig kritik står DR ved, at "Historien om Danmark" er det bedste bud på danmarkshistorien.

Dokumentarserien fortæller i ti afsnit 23.000 års danmarkshistorie. Det sidste afsnit, der blandt andet omhandler Anden Verdenskrig, er af flere borgerlige politikere blevet kritiseret for at være venstreorienteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Krüger, DR.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti vil have det sidste afsnit af DR-serien "Historien om Danmark" fjernet helt fra dr.dk. De Konservative vil have tilføjet en uddybende tekst til det kritiserede finaleafsnit.

Men DR har ikke tænkt sig at imødekomme nogen af delene.

»Vi kommer ikke til at pille det af, og vi kommer ikke til at tilføje noget«, siger kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen.

»Vi tager imod synspunkter om, hvordan serien kunne have været fortalt, men vi står ved, at de her ti afsnit er vores bud på vores fælles danmarkshistorie«, tilføjer hun.

Dokumentarserien fortæller i ti afsnit 23.000 års danmarkshistorie. Det sidste afsnit, der blandt andet omhandler Anden Verdenskrig, er af flere borgerlige politikere blevet kritiseret for at være venstreorienteret.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, har kaldt det "venstresnoet propaganda" og varsler, at det vil få betydning for næste års forhandlinger om et nyt medieforlig.

Tine Smedegaard Andersen medgav mandag, at den borgerlige indflydelse på blandt andet modstandskampen ikke var tydelig nok i finaleafsnittet. Adspurgt hvorfor hun så ikke vil komme kritikken i møde, lyder svaret:

»Det er rigtigt, at jeg har sagt, at vi kunne have været tydeligere omkring de borgerliges indflydelse på blandt andet modstandskampen.«

»Men det betyder ikke, at vi laver om i vores programmer eller giver anvisninger til, hvordan programmerne skal forstås.«

Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, kalder DF's krav om at fjerne afsnittet for "uhørt og uhyggeligt", fordi det i hans optik er "politisk censur mod programindhold i DR" og bryder med armslængdeprincippet.

Det vil Tine Smedegaard Andersen lade være op til andre at vurdere:

»Vi har lagt vores bud på en danmarkshistorie frem, og nu er det jo andre, der skal debattere og tage stilling.«