DF-gruppeformand nægter at have krævet spidskandidatur: Det er en konfrontatorisk udlægning

Kommentatorerne har valgt en meget konfrontatorisk udlægning af hans ord, mener DFs gruppeformand i EU, Anders Vistisen.

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti præciserer sit ultimatum Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det skulle ikke forstås som et ultimatum, da DFs gruppeformand i EU, Anders Vistisen, for et par dage siden i et interview med Avisen Danmark sagde, at han gik efter at blive EU-spidskandidat og ellers ville trække sig fra politik.

Det præciserer han nu over for Berlingske.

»Jeg synes, kommentatorerne har valgt en meget konfrontatorisk udlægning. Der var tale om en stilfærdig konstatering af, at hvis ikke jeg bliver opstillet til EU, og når jeg samtidig for længe siden har sagt, at jeg ikke vil opstilles til Folketinget, så er den naturlige konsekvens, at jeg ikke er i politik,« siger Anders Vistesen.

I interviewet med Avisen Danmark lader han forstå, at han ville ønske, DF snart ville udpege sin spidskandidat til valget - en post, han klart går efter.

Men Dansk Folkeparti har ifølge mediet meldt ud, at partiet vil afvente en afklaring i den såkaldte Meld og Feld-sag, som handler om misbrug af EU-midler, inden de vil udpege en spidskandidat, som er omfattet af undersøgelsen.

Det betyder, at kandidatlisterne først vil blive klar til januar - og dermed med for kort aftræk til et valg. Og dén timing betyder altså, at Vistisen ifølge eget udsagn - hvis ikke han bliver spidskandidat - vil ende tilbage uden nogen folkevalgt politisk post.

»Hovedbestyrelsen beslutter først, hvem der bliver udpeget som spidskandidat næste år. Så hvis det ikke bliver mig, jamen så har jeg ikke mulighed for at satse på at komme i Folketinget, fordi da er alle folketingskredsene optaget.«

»Det er sådan set bare det, jeg forklarer: At så må jeg jo se mig om efter noget andet at fylde min hverdag med end politik. Jeg kommer ikke til at smække med døren. Og jeg vil forblive medlem af DF,« siger han.

Der skal være folketingsvalg senest til juni næste år, mens valget til EU-Parlamentet finder sted sidst i maj. Flere af de øvrige partier har allerede udpeget deres spidskandidater til EU-valget.

Anders Vistisen understreger over for Ritzau, at hans udmelding ikke var ment som en trussel. Han ønskede blot at vise, at han står »til rådighed« for sit parti. Politikeren står ved, at han håber på at blive udpeget.

»Når jeg kommer som gruppeformand, og jeg var nummer to på listen ved sidste valg, så vil det skabe mere uro og splid, at der sidder en forhenværende og en ny spidskandidat.«

»Derfor tror jeg, at det bedste vil være for Dansk Folkeparti og for en eventuel ny spidskandidat, at jeg giver plads,« siger han.