DF efter hasteindkaldt samråd: »Minister erkender, at han har løjet. Det er en ren tilståelsessag«

Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister, erkender, at han har tilbageholdt oplysninger for Folketinget. Det siger fiskeriordfører for Dansk Folkeparti Ib Poulsen efter morgenens hasteindkaldte samråd.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter samråd om mulige indgreb over for kvotekonger.32. marts 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har løjet for Folketinget. Det står klart efter dagens hasteindkaldte samråd, siger regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti.

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) kalder det en »ren tilståelsessag for ministeren«.

»Han har løjet om, at han kendte til nogle forslag, som kunne bruges fremadrettet mod kvotekongerne,« siger Ib Poulsen og tilføjer:

»Han har ikke talt sandt.«

Om Esben Lunde Larsen havde løjet for Folketinget, var morgenens helt store spørgsmål til et hasteindkaldt samråd. Her skulle ministeren forsvare sig overfor støttepartiet Dansk Folkeparti og resten af oppositionen.

DF havde forinden samrådet sagt, at ministeren har løjet for partierne i Folketinget om, hvorvidt der fandtes flere forslag til, hvordan man kan komme de såkaldte kvotekonger i fiskeriindustrien til livs. Partiet satte desuden spørgsmålstegn ved, om de fortsat havde tillid til ministeren.

Efter samrådet fastholder Ib Poulsen, at ministeren har løjet. Ordføreren tilføjer, at ministeren til samrådet »erkender«, at han have tilbageholdt oplysninger for de andre partier.

»Vi kunne have brugt de oplysninger i det fremtidige arbejde mod kvotekonger. Ministeren erkender, at han har ligget inde med forslag, som vi kunne have brugt. Det er en ren erkendelse af det, der ligger i samrådsspørgsmålet,« siger Ib Poulsen efter samrådet.

Adspurgt til om Ib Poulsen er tilfreds med ministerens erkendelse, siger han, at konklusionen er, at ministeren har tilbageholdt oplysninger.

»Han har løjet om, at han kendte til nogle forslag, som kunne bruges fremadrettet. 16 forslag har der ligget, dem siger ministeren, at han ikke har set. Han har derimod set ni til ti på et slide. Så han har kendt til forslag. Det er forslag til at stramme op overfor kvotekonger,« siger Ib Poulsen og tilføjer:

»Det har han erkendt, at han har ligget inde med, men han har ikke villet sende dem videre. Det siger han, at det vil han gerne nu.«

Hvilke konsekvenser den løgn får for ministeren fremadrettet, vil Ib Poulsen dog ikke svare på:

»Det skal du ikke spørge mig om. Nu skal jeg tilbage og finde ud af det,« siger Ib Poulsen og tilføjer, at hvorvidt han selv har tillid til ministeren ikke er »et spørgsmål, du skal stille mig«.

»Vi er et parti, der skal tage stilling til det her. Det er ikke mig, der står her og siger tillid eller mistillid.«

Det spørgsmål vil han derimod drøfte med resten af partiet.

»Men det er en ren tilståelsessag for ministeren. Han har ikke talt sandt.«

Hvad DF-ordføreren vil anbefale resten af sit parti, når de sammen skal afgøre, om der fortsat er tillid til ministeren, vil han »holde for sig selv«.

»Nu har vi endelig fået 16 konkrete forslag til, hvordan vi kan stramme op. Jeg har også bedt om, at vi kan få en faglig vurdering af, hvad der virker. Så kan vi komme over til ministeren og ikke dukke op med et blankt stykke papir. Vi har i stedet 16 punkter, og ministeren siger, at de vil tiltræde aftalen, og vi kan arbejde videre med det,« siger han og tilføjer:

»Så må jeg se, hvem jeg skal arbejde sammen med. Det er ikke op til mig.«

Ib Poulsen vil heller ikke svare på, om han vil uddele en næse til ministeren.

»Det er ikke op til mig og stå her og uddele næser,« siger Ib Poulsen og tilføjer, at den beslutning blandt andet ligger ved Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. 

En klokkeklar alvorseskalering

Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, siger, at samrådet har bekræftet Socialdemokratiet i deres »bange anelser.«

»Ministeren har ligget inde med værdifuld viden, som han på flere opfordringer fra os burde have givet. Dermed har han også talt usandt, når han har sagt til os, at han ikke har den her viden. Det er meget, meget alvorligt for ministeren,« siger Simon Kollerup.

Han vil nu drøfte sagen med resten af sit parti. Simon Kollerup vil derfor heller ikke svare på, om ministeren skal have lov at blive siddende.

»Vi spurgte ham til, hvordan han selv opfatter den situation, som han har bragt sig i. Det kom der et vævende svar på. Det, der står tilbage, er en klokkeklar alvorseskalering af den her sag. Esben Lunde Larsen anerkende, at han har talt usandt overfor Folketinget.«