Det helt store spørgsmål: Hvad siger Løkke på dagens pressemøde?

Overblik: Lars Løkke vil i dag for første gang efter ferien give sit syn på efterårets mange store aftaler og ikke mindst blive spurgt til Liberal Alliances forstærkede trussel om topskattelettelser eller valg. Politiko.dk giver dig overblikket inden Løkkes ord.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har været på Twitter og ønsket cykelrytteren Jakob Fuglsang og ’Guldfireren’ tillykke med sølvet ved OL.

På Facebook har han sendt videohilsner fra det demokratiske konvent i Philadelphia og lagt et billede op fra en badetur i cykeltøj i Skagen.

Til gengæld har der ikke været én indenrigspolitisk lyd fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i adskillige uger. I mens har hans politiske med- og modspillere givet den fuld gas med at kridte banen op til efterårets dramatiske forhandlinger om bla. lavere skat.

Liberal Alliance har så sent som i dag skærpet sit krav til lettelser i toppen af skatten med »minimum« fem procentpoint – ellers har partiet truet med at vælte regeringen.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har indgået et parløb i efterårets forhandlinger, hvor de vil samarbejde mod at der kommer topskattelettelser. DF har samtidig smidt fem markante krav til stramninger af udlændingepolitikken på aftalebordet.

Derfor vil de politiske ledere og det politiske journalistkorps med stor sandsynlighed sidde klistret til skærmene, når Lars Løkke Rasmussen i dag 12.15 siger de første ord efter sommerferien på et pressemøde på Venstres sommergruppemøde i Faaborg på Hotel Faaborg Fjord.

Hvad Lars Løkke selv vil komme ind på, må vi vente at se, men der vil blive lyttet og spurgt til, hvad han siger om følgende områder:

Hvad siger Løkke til LAs ultimative krav om en lettelse af topskatten på minimum fem procentpoint?

Samuelsen har som sagt truet med at vælte regeringen, hvis ikke topskattelettelsen bliver en realitet. Problemet for Løkke er, at han ikke kan samle et flertal, som det ser ud nu. LA og Konservative er med, men det rækker ikke. Så Løkke skal have DF eller S med i en aftale. Socialdemokraterne har kategorisk afvist at indgå i en aftale om skattelettelser og samtidig afvist at indgå i andre af de store aftaler(især et nyt ejendomsvurderingssystem og ny finansiering af den grønne omstilling, 70 mia. kr. over 10 år), hvis partiet ikke også sidder med ved bordet, når det økonomiske råderum skal deles ud til f.eks. skattelettelser og kernevelfærd.

Dansk Folkeparti har sagt igen og igen, at partiet ikke, som det er nu, kan få øje på, at der er råd til skattelettelser i toppen. Senest på partiets sommergruppemøde i onsdags, hvor formand Thulesen Dahl gentog sit budskab.

Det blev dog af flere analytikere tolket som en kattelem for topskattelettelser.

Der vil derfor blive lyttet meget nøje efter, om Løkke siger noget om en evt. lettelse på topskatten. Og journalisterne vil spørge, hvordan han kan forene LAs krav med DFs umiddelbare afvisning.

Hvad siger Løkke om 2025-planen?

Hele rammen om efterårets mange store aftaler bliver den såkaldte 2025-plan. Det er regeringens langsigtede økonomiske plan frem mod 2025. Den vil indeholde et overslag på udgifter til bla. flygtninge og også give mulighed for via reformer at udvide det økonomiske råderum, der så kan gå til f.eks. skattelettelser eller øget investering i uddannelse og velfærd, som Socialdemokraterne ønsker.

Lars Løkke sagde i slutningen af maj, at planen skal give råd til øget kernevelfærd og lavere skat i bunden.

»Vi skal have sundhed i verdensklasse, en tryg omsorg for ældre og gode uddannelser. Skal vi levere det, så skal vi handle,« sagde Løkke.

Regeringen præsenterer forventeligt planen i slutningen af denne måned, og på pressemødet vil der blive holdt øje med, om Løkke snakker om mulige reformer af f.eks. SUen eller en fremrykning af en pensionsalder på 68 år.

Og også hvad han siger om væksten i det offentlige forbrug, hvor Dansk Folkeparti i onsdags gentog sit ønske om en vækst på 0,8 procent – langt fra de andre blå partiers ønske, der vil have det så langt end som muligt.

Hvad siger Løkke om udlændingestramninger?

Dansk Folkeparti fremlagde onsdag partiets fem krav til efterårets forhandlinger. Alle var det stramninger på udlændingeområdet: Permanent grænsekontrol, straksbehandling af asylansøgere ved grænsen, en hjemsendelsesstrategi for personer med opholdstilladelse i stedet for en integrationsplan, et opgør med konventionerne og en fjernelse af retten til dagpenge for folk på midlertidigt ophold.

Hvad vil Løkke sige til de forslag? Især spørgsmålet om et opgør med de internationale konventioner vil han blive spurgt til.

Liberal Alliance lægger i en kronik i dagens Berlingske også op til en strammere udlændingepolitik. Dansk Folkeparti vil helt sikkert gå efter så mange af sine tiltag som muligt og vil tage sig dyrt betalt, hvis partiet skal indgå i en eller anden form for samlet aftale med skattelettelser.

Spørgsmålet er derfor, hvor langt Løkke vil gå på udlændingeområdet, og om han kan ’betale’ DF med udlændingestramninger mod at sænke topskatten. Også Løkkes ord på udlændingeområdet vil blive dissekeret grundigt.

Hvad med alle de andre aftaler?

Konservative vil spidse ører, hvis Løkke siger noget om boligskatten. Partiet har som krav, at skatten ikke stiger for boligejerne og har foreslået, at de to boligskatter - ejendomsværdiskatten og grundskylden - sløjfes, og der i stedet indføres skat på fortjenesten ved et salg af sin bolig, når man træder ud af boligmarkedet.

Vil Løkke komme ind på det? Han kan næppe få Konservative med i en aftale uden at give noget på boligskatten, men i den anden retning trækker Dansk Folkeparti, hvis vælgere bor i de dele af landet, hvor boligskatten - især grundskylden - er så lav, at den ikke spiller nogen stor rolle.

Også Liberal Alliance ønsker en ændret boligskat og er meget interesseret i det aspekt.

En anden stor knast bliver at finde op mod 70 mia. kroner over ti år til finansiering af den grønne omstilling. Den bliver lige nu finansieret af PSO-afgiften, som er en afgift på strøm, der betales over elregningen for både private og virksomheder, men den ordning har EU underkendt, så der skal inden nytår findes en anden løsning.

I foråret foreslog regeringen at hæve bundskatten for at finansiere den grønne omstilling, men det kunne der ikke samles flertal for.

Vil Løkke sige noget om en ny finansieringsmodel?

Og så skal der også indgås en aftale om et nyt ejendomsvurderingssystem, efter en stor del af boligejerne i flere år har betalt for meget eller for lidt i grundskyld.

Hvem skal æde hvad?

Jo, der vil sidde mange og følge spændt med i dagens pressemøde, og journalisterne vil være spækket med spørgsmål til Løkke.

For, som Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen skrev i en analyse i sidste uge, om de mange spørgsmål i efteråret:

»Ingen kan vide, om det hele ender med et brag, der kan udløse et folketingsvalg, men alle ved, at hvis det skal undgås, så skal nogen æde noget, de bestemt ikke har lyst til.«

Måske bliver vi i dag klogere på, hvem der skal æde hvad, og om mundfuldene er store nok til undgå et folketingsvalg.