»Samuelsens udmelding ligner ikke vejen til kompromiser, men snarere en rute til valg i utide«

Dagens overblik: Anders Samuelsen skruer markant op for kravene til topskattelettelser. Det skubber Løkke mod et valg, lyder analyserne. Samtidig får Løkke en kraftig advarsel fra topøkonomer og hans regering bliver kaldt »impotent« af DFs Søren Espersen. Der er gang i det politiske overblik, hvor danskerne også jubler over EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen til ugens sidste overblik over dansk politik.

Og vi begynder oppe i de høje træer.

Hvis vi her på politiko.dk var tegnere, ville vi tegne nogle høje træer, hvor de forskellige politiske ledere er kravlet op med hvert sit krav til efterårets store forhandlinger, mens Lars Løkke Rasmussen og finansminister Claus Hjort Frederiksen står nedenunder og forsøger at kalde dem ned.

Det er i hvert fald det billede, man kan få i hovedet efter den seneste uge i dansk politik, som kulminerer i dag med Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, der nu i en kronik i Berlingske skærper sit partis krav om lettelser i topskatten i efterårets store aftaleslag.

En sænkning af skatten på den sidst tjente krone på de fem procentpoint, som er indskrevet i regeringsgrundlaget som en »ambition«, er en »absolut smertegrænse« og et »minimum« for LA, siger Samuelsen i et interview med Berlingske.

»Hvis man ikke kan levere på det her punkt, så er man ikke en borgerlig-liberal regering. Så er det ikke noget med at vælte en regering, så må man bare konstatere, at der ikke bliver ført borgerlig-liberal politik, og så er der ingen grund til, at man sidder der. Men jeg er sikker på, at vi ikke kommer i den situation,« siger han til Berlingske.

Anders Samuelsen har som bekendt truet Løkke-regeringen med at vælte den, hvis ikke den leverer lettelser på de fem procentpoint inden jul.

Omvendt har Dansk Folkeparti gentaget igen og igen, at partiet ikke kan se, der er råd til de skattelettelser. Og S har kategorisk sagt nej til topskattelettelser. Derfor har der været spekuleret i, at et kompromis kunne være en strammere udlændingepolitik til DF mod en topskattelettelse på 2-4 procentpoint. Men direkte adspurgt, om en aftale med topskattelettelser på to, tre eller fire procentpoint kan blive aktuelt, svarer Samuelsen til Berlingske:

»Nej, det gør det ikke.«

Samuelsens skærpede tone vækker heller ikke begejstring hos hverken DF eller regeringspartiet Venstre.

Læs hele historien, der optrapper efterårets dramatiske forhandlinger, lige her.

I kronikken opstiller Samuelsen 11 konkrete forslag til LAs bud på et bedre Danmark. Udover at foreslå en halvering af topskatten - altså en sænkning på 7,5 procentpoint - peger han bla. på en halvering af registreringsafgiften, fastfrysning af grundskylden, en lavere selskabsskat og arveskat og en række stramninger af udlændingepolitikken.

Læs hele kronikken her.

Løkke risikerer at falde med et brag

»Samuelsens udmelding ligner ikke vejen til kompromiser, men snarere en rute til valg i utide.«

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i en analyse efter Samuelsens nye markering.

Det vil gøre det sværere for Dansk Folkeparti at navigere i forhandlingerne, fordi de på den ene side vil være presset af Socialdemokraterne, der vil gå benhårdt efter partiets vælgere, hvis de går med til en så markant sænkning af skatten for de rigeste. Samtidig har partiet interesse i at opnå en aftale med blå blok for at sikre regeringens fortsatte eksistens.

»Når Anders Samuelsen skriver, at »alle ved, at LA har som absolut smertegrænse, at topskatten skal sænkes med de fem procentpoint, som vi fik skrevet ind i regeringsgrundlaget«, ja så er der lagt op til en benhård konfrontation med Dansk Folkeparti. Kan der ikke findes et kompromis på dette punkt, risikerer Løkke at falde med et brag om få måneder, og en borgerlig regeringsepoke kan være forbi,« skriver han.

Du kan læse hele analysen »Samuelsen skubber Løkke mod valg« her.

Også Børsens politiske kommentator, Helle Ib, har været ude med en hurtig analyse af den tilspidsede situation.

»Jeg hæfter mig ved, at Samuelsen bruger så markante vendinger, at det næsten ikke kan undgå at blive en våd klud i hovedet på de andre partier.«

»Det her gør det ikke lettere for DF at levere et eller andet kompromis. Lige meget hvor beskeden en eventuel topskattelettelse kommer til at se ud, vil Socialdemokraterne være klar til at tordne mod Kristian Thulesen Dahl,« siger Helle Ib til Ritzau.

Det kan du læse her.

Endnu en mavepumper til Løkke

Vi forlader Anders Samuelsens stålsatte øjne og vender os mod Jyllands-Posten, hvor Lars Løkke bliver presset fra en anden front og en ny kronik.

Det er fire topøkonomer, herunder de tre tidligere overvismænd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, Torben M. Andersen og Peter Birch Sørensen, der retter en hård kritik mod regeringen og advarer mod, at den risikerer at »sætte troværdigheden af Danmarks finanspolitik over styr« ved »kreativ bogføring«.

Specifikt advarer de imod, at regeringen indregner en lavere offentlig vækst i den kommende 2025-plan og bruger den fiktive besparelse til f.eks. skattelettelser.

»Reelt bliver der naturligvis ikke et ekstra samfundsøkonomisk råderum for skattelettelser, blot fordi man på papiret skyder slutåret for en økonomisk plan ud i fremtiden. Ikke desto mindre har det været fremført i den offentlige debat, at råderummet for skattelettelser øges, når 2020-planen afløses af 2025-planen. Vi advarer mod, at politikerne falder for fristelsen til den slags kreativ bogføring. Budgetloven giver kun Folketinget mulighed for at fastlægge lofter over det offentlige forbrug fire år frem,« skriver de i kronikken.

Du kan læse Jyllands-Postens forsidenyhed på kronikken her.

Danskerne vil have EU

Videre til Børsen, der har spurgt danskerne, om de ønsker en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af EU.

Nej, siger 60 procent, mens 40 procent siger ja.

Det er 12 procent flere nej'ere siden sidste måling, der var lige inden briterne stemte sig ud af EU i juni. Samtidig siger 60 procent, at de ville stemme for et fortsat dansk medlemskab af EU, hvis det kom til en dansk folkeafstemning.

Udenrigsminister Kristian Jensen er glad for opbakningen, mens DF-formand Kristian Thulesen Dahl fortsat går efter en afstemning, der dog ikke skal være sort-hvid.

»Når Storbritannien har fået en aftale på plads med EU om den fremtidige tilknytning, kan resultatet blive ret attraktivt. Man vil få mindre indflydelse på, hvor EU bevæger sig hen. Men EU vil også have mindre magt over os. Vi mener, at danskerne skal spørges, om de foretrækker et dansk EU-medlemskab, som vi kender i dag, eller om de ønsker en tilknytning som briternes,« siger han.

Du kan læse historien her(kræver abonnement).

Fire hurtige nyheder

1) Information skriver, at Statsrevisorerne er i åben strid om en undersøgelse af salget af Dong Energy til Goldman Sachs.

Formand, Peder Larsen (SF), har sagt, at der ikke bliver en uafhængig undersøgelse fra Rigsrevisionen, mens næstformand Henrik Thorup (DF) i dag afviser, at der er truffet en sådan afgørelse.

»Jeg forstår ikke rigtigt, hvorfor formanden forsøger at neddrosle beslutningen,« siger Henrik Thorup.

Læs den historie her.

2) Jyllands-Posten skriver, at Sundhedsstyrelsens oplæg til en ny kræftplan er alt for uambitiøs og defensiv.

»Vi kunne ønske et højere ambitionsniveau. Forebyggelse og patientinddragelse er både godt og vigtigt, men der er altså brug for mere fokus på forskning og kræftbehandling i Kræftplan IV,« siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S).

Læs historien og sundhedsminister Sophie Løhde svar her.

3) I Berlingske beskyldes Lars Løkke for »slap politisk ledelse« af LAs udenrigsordfører Mette Bock. Det skyldes, at regeringen i FN-regi har sværget troskab til FNs Flygtningekonvention samtidig med, man på hjemmefronten har slået på tromme for, at den er utidssvarende og skal ændres.

Også DF beskylder Løkke for at tale med to tunger.

»Det her er udtryk for regeringens impotens og manglende vilje,« fastslår udenrigsordfører Søren Espersen.

Du kan læse den historie her.

4) Bjarne Corydon udtaler sig for første gang til et medie, efter han i efteråret meldte sig ud af dansk politik og fik en stilling i konsulentvirksomheden McKinsey.

Han langer blandt andet ud efter det danske embedsværk, der ifølge ham mangler talent.

Det er Zetland, der har den historie, som du kan læse her.

Fik du med?

Finansministeriet har regnet ud, at Alternativets plan om at sænke arbejdstiden fra 37 til 30 timer, vil koste den danske statskasse 130 mia. kroner - om året.

Den beregning er de fleste økonomer enige , men der er også andre, der bakker Alternativet op i, at det godt kan lade sig gøre, skrev vi her på politiko.dk i går.

»Over tid vil det ikke koste os en krone at gennemføre Alternativets plan,« lyder det.

Læs den historie her.

Dagens analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, kårer ugens op- og nedtur.

Opturen er Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som Ib roser for reaktionen på DFs krav om opgør med konventionerne.

»Venstres politiske ordfører udstråler umiddelbar godmodighed, men tag ikke fejl. Jakob Ellemann-Jensen kan være særdeles skarp, som da han i tørre vendinger i ugens løb satte det store støtteparti på plads med vendingen om, at han ikke ønsker Danmark i samme selskab som Nordkorea, den græske militærjunta eller andre, der vender ryggen til internationale konventioner.«

Ugens nedtur er Alternativets finansordfører Josephine Fock, der skulle forsvare partiets politik om lavere arbejdstid, som hun ifølge Ib »ikke er sluppet overbevisende fra«.

Læs Ibs ros og ris her.

Dagens debat

Står selvsamme Ellemann-Jensen for, som i Politiken rækker hånden ud til Socialdemokraterne i efterårets aftalekamp.

Han håber på et samarbejdsvilligt Socialdemokrati, der dukker op til efterårets reformforhandlinger.

»Meld jer ind i kampen for en ambitiøs 2025-plan. Vi vil faktisk rigtig gerne have jer med,« skriver han.

Læs invitationen her.

Dagens debat 2

Naser Khader skriver i BT, at han ikke ser det efterhånden berømte billede fra OL af beachvolleyspillerne egyptiske Doaa Elghobashy og tyske Kira Walkenhorst på hver sin side af nette, den ene med tøj den anden i bikini, som et symbol på frihed.

Tørklædet er et symbol på undertrykkelse, mener Khader.

»De folk, som har så travlt med at acceptere brugen af tørklædet ved at kalde det mangfoldighed, må enten være konfliktsky eller have fået et anfald af appleasement. Det er historieløst at lade sig begejstre på den måde. Før i tiden var man begejstret over, at kvinderne havde mod til at smide tørklædet, og nu er man begejstret over, at de har det på. Det hænger ikke sammen. For mig er tørklædet et sørgeligt tegn på tilbageskridt.«

Læs historien her.

Artiklen fortsætter under billedet

2016 Rio Olympics - Beach Volleyball - Women's Preliminary - Beach Volleyball Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 07/08/2016. Doaa Elghobashy (EGY) of Egypt and Kira Walkenhorst (GER) of Germany compete. REUTERS/Lucy Nicholson FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON.

Det sker i dag

Venstre holder sommergruppemøde på Hotel Faaborg Fjord.

Klokken 12.15 holder Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, gruppeformand Søren Gade og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen pressemøde.

Det kan vist blive ret spændende...

Rigtig god weekend fra politiko.dk.