Danske politikere: Vi må ikke lade os skræmme

Reaktioner. Danske ministre og politikere på stribe opfordrer til, at terroristerne ikke må vinde, og at vi må værne om vores demokrati, ytringsfrihed og frihedsværdier. Alt imens advarer DFs Pia Kjærsgaard om, at vi i Danmark har været for naive i kampen mod ekstremisme, og at handling må afløse ord.

Foto: Erik Refner. »Vi holder øje med jer,« lød budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til de ekstremistiske miljøer i Danmark, da hun på et pressemøde onsdag tog skarp afstand fra terrorangrebet i Paris. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

I takt med at reaktioner på terrorangrebet i Paris i går rullede ind fra statsoverhoveder og politiske ledere fra hele verden, stod danske ministre og politikere også frem – én efter én – enten for rullende kameraer eller med erklæringer på de sociale medier. Ikke kun for at tage afstand fra angrebet på det satiriske ugeblad Charlie Hebdo og for at udtrykke medfølelse og sorg – men især også for at sende et utvetydigt budskab om, at begivenhederne ikke må få os til at slække på vores værdier som ytringsfrihed og demokrati. Tværtimod.

»Det franske samfund er som vores åbent, demokratisk og baseret på en fri og kritisk presse. Det er værdier, som ligger dybt i os alle, og som vi skal stå værn om. På en meget mørk dag kan Frankrig og det franske folk regne med, at vi står på deres side i forsvaret for ytringsfriheden,« lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Lidegaard forventer politisk efterspil

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) forventer, at begivenhederne i Frankrig – når de mange spørgsmål om motiv og gerningsmændenes tilhørsforhold er besvaret – vil få et politisk efterspil, og at sagen ikke mindst vil blive taget op i EU-regi. Også han understreger, at angrebet må besvares ved at slå værn om vores frihedsværdier:

»Det her er et angreb på os allesammen, og det er et angreb, der kræver et svar. Det svar skal være, at vi ikke må lade os kue. Vi må kræve endnu mere demokrati, endnu mere ytringsfrihed og endnu mere åbenhed,« siger udenrigsministeren.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen kalder angrebet for »en trussel mod vores samfund, som vi kender det«, og i hans optik er det nu op til alle borgere at svare igen.

»Det her er i virkeligheden en udfordring til hver enkelt af os om at leve videre imorgen, som vi gjorde det i dag, så vi ikke lader os skræmme. Hvis vi først lader os skræmme og begynder at udøve selvcensur, så har vi for alvor givet køb,« fastslår han.

DF: Vi har været for blåøjede

Ord og afstandtagen er imidlertid ikke nok, mener Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard, der savner handling og advarer mod, at vi i Danmark er for politisk korrekte og for naive, når det kommer til kampen mod ekstremisme.

»Man skal gribe ind over for de radikaliserede unge. Over for imamerne, der hjernevasker de unge, og over for moskeerne, der sympatiserer med IS. Hvis ikke det sker nu, så sker det jo aldrig. Jeg tror ikke, politiet mangler ressourcer, men vi mangler den politiske vilje,« siger Pia Kjærsgaard og uddyber:

»Det kan ikke nytte, at vi blot rækker armene i vejret og siger: »Menneskerettigheder«. Vi ser for blåøjet på det her, og man er bange for at gøre det nødvendige, eksempelvis at tage statsborgerskabet fra folk, der udtrykker terrorsympati eller sympati med IS.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt understregede i går, at hun har tillid til politiet, efterretningstjenesterne og de myndigheder, der dagligt arbejder for at modvirke terror. Men samtidig er gårsdagens angreb i Frankrig et bevis på, at terrortruslen ligger på et højt niveau, også i Danmark, medgav hun.

»De danske myndigheder og dansk politi har tidligere forhindret et terrorangreb i Danmark, og det understreger, at tingene fungerer, men også at der er behov for vurderingen af, at vi har en alvorlig terrortrussel mod Danmark. De ekstremistiske miljøer i Danmark skal vide, at vi holder øje med dem.«