Nyhedsvarsel
Internationalt

Gerningsmænd brugte militær præcision under terrordrab

Gerningsmænd brugte militær præcision, da de skød og dræbte 12 i Paris. Menneskejagt i Paris efter tre gerningsmænd i en mørk bil.

Gerningsmændene blier stoppet af fransk politi på vej væk fra Charlie Hebdo. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE GELBARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gerningmændene løb som var det en veltrænet militæraktion. Med mørke hætter trukket ned over hovedet, mørke sko, sorte bukser og trøje - og maskinpistolerne hævet tæt ved overkroppen.

Først tvang de tre mænd tegneren Corine Rey til at åbne døren til hovedkvarteret for det kontroversielle magasin Charlie Hebdo i det centrale Paris.

Her skød de løs og forsøgte at dræbe alle de antraf på deres vej.

Mændene talte - ifølge flere vidner -  fransk uden spor af accent under angrebet.

»Det er en massakre. Der er døde!« lød det fra en medarbejder på magasinet i et telefonopkald til en lokal avis, før forbindelsen blev afbrudt.

Mindst 10 tegnere og andre ansatte på Charlie Hebdo mistede livet i de få minutter angrebet varede, mens yderligere 10 andre blev såret, heraf flere alvorligt.

Blandt de dræbte var den 47-årige tegner Stéphane Charbonnier, kendt som Charb.

»Jeg vil hellere dø stående end leve på knæ,« sagde han om truslen mod ham og magasinet i et interview med Le Monde i 2012.

Skudt på klods hold

På gaden foran bygningen blev gerningsmændene forsøgt stoppet, muligvis af en betjent fra fransk politi. Igen rungede Boulevard Richard-Lenoir af skud - mindst 10 af slagsen - fra maskinpistolerne, og en mand faldt om på fortorvet.

En af gerningsmændene løb derefter hen mod manden, der liggende på fortovet vred sig af smerte og løftede hånden for at afværge et angreb. Forgæves. Manden blev på klods hold skudt direkte i hovedet med ét skud, og han lå derefter livløs.

Imens råbte gerningsmændene de ord, der blev optaget på amatøroptagelser af tilfældige vidner, og som nu bliver sendt gennem medierne over hele verden:

»Vi har hævnet profeten Mohammed« og kort derefter:  »Allahu Akbar - Gud er stor«.

I alt 12 mistede livet ved angrebet, herunder to politimænd.

Forsvandt i Paris

Efter skudepisoden på åben gade i Paris vendte mændene stille og roligt tilbage til en sort bil, der forsvandt i en foreløbig ukendt retning.

Mændene er således fortsat på fri fod.

Den franske præsident François Hollande kalder angrebet mod Charlie Hebdo for terror, og Frankrig er i landets højeste alarmberedskab, mens myndighederne forsøger at finde frem til mændene.

Fransk politi har iværksat en større menneskejagt, og alle nødvendige resourcer vil blive indsat. Flere end 3000 politibetjente skulle være involveret i menneskejagten.

»Vi er i et meget vanskeligt og svært øjeblik,« sagde præsidenten, da han kort talte med pressen.

Endnu har ingen officielt taget ansvaret for angrebet, men det bærer umiddelbart præg af samme fremgangsmåde, som europæiske efterretningstjenster har advaret om i de senere år.

Også fransk militær er kaldt ind til at beskytte flere centrale steder i Paris.

LÆS MERE