Byrødder på Læsø skal tænke sagerne igennem over weekenden

Mulige kupmagere fra Læsøs kommunalbestyrelse har holdt møde over en kop kakao uden resultat.

Ifølge Venstres spidskandidat på Læsø, Tobias Birch Johansen, er endnu intet afgjort på Læsø. Et flertal på fem ud af ni mandater har ellers udpeget Karsten Jensen (DF) som borgmester. Scanpix/Morten Pihler/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et muligt borgmesterkup kan være undervejs i landets mindste kommune, Læsø, hvor Dansk Folkeparti ellers fik sin første reelle borgmesterpost nogensinde onsdag aften.

I hvert fald har øens vragede V-borgmester, Tobias Birch Johansen, og kommunalbestyrelsens enlige socialdemokrat, Folmer Hjort Kristensen, holdt et møde torsdag, hvor de "har set hinanden i øjnene", lyder det fra venstremanden.

»Vi har fået en god snak, om hvad kan vi foretage os de næste fire år, og hvordan vi kan få løst den knude, vi står i her. Vi aftalte at gå hjem og tænke over sagerne i løbet af weekenden. Og måske kommer der så en løsning,« siger Tobias Birch Johansen.

»Forhandlingerne har hele tiden været åbne for mit vedkommende,« tilføjer han.

Onsdag aften blev et flertal på fem ud af ni mandater i Læsøs nyvalgte kommunalbestyrelse enige om at pege på Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti, Læsø Listen og socialdemokraten Folmer Hjort Kristensen gik sammen uden om Venstre, selv om det liberale parti blev klart det største i kommunalbestyrelsen ved valget med fire mandater.

Det gjorde den siddende venstreborgmester vred. Han stod tilbage med en følelse af, at forhandlingerne slet ikke var kommet i gang for Venstres vedkommende.

Torsdag åbnede Tobias Birch Johansen så for en ny konstituering med Folmer Hjort Kristensen som borgmester.

Den idé har socialdemokraten indtil videre hverken sagt klart ja eller nej til, ligesom venstremanden ikke direkte vil sige, om han er parat til pege på socialdemokraten som borgmester.

»Vi holdt møde og snakkede en times tid. Jeg blev budt på en kop kakao, men det blev ikke til ret meget andet end den kop kakao, der rigtig kom på bordet,« siger Folmer Hjort Kristensen.

»Det bedste vil være, hvis vi kan lave en fælles konstituering. Min dør er altid åben, og alle har mit telefonnummer,« siger han.

Forhandlingerne om konstitueringen kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.

På det konstituerende møde bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.

/ritzau/