Bødskov trækker sig som minister

Justitsminister Morten Bødskov (S) trækker sig fra posten, efter Enhedslisten har mistet tilliden til ham. »Jeg var gerne fortsat i jobbet,« siger han.

Der gik godt en time, fra Morten Bødskov (S) forlod det åbne samråd i retsudvalget (billedet) til Enhedslisten trak ministertaburetten væk under ham. Tilliden var brugt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Bødskov (S) træder tilbage som justitsminister efter massivt pres fra oppositionen og Enhedslisten, erfarer Berlingske.

Det sker, efter at Enhedslisten endeligt har mistet tilliden til ham på grund af sagen om aflysningen af retsudvalgets tur til Christiania i 2012.

»På grund af sagens alvor og omfang kan Enhedslisten ikke længere have tillid til Morten Bødskov,« siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

I en kortfattet pressemeddelelse bekræfter Morten Bødskov sin afgang:

»Når et flertal i Folketinget ikke længere har tillid til mig som minister, må jeg tage konsekvensen. Jeg har været utrolig glad for at være justitsminister og var gerne fortsat i jobbet. Men nu vil jeg træde til side, så en anden kan tage over,« skriver han.

Morten Bødskov vil officielt gå af, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag vender tilbage fra Sydafrika, hvor hun i øjeblikket deltager i mindeceremonien for den afdøde Nelson Mandela.

Fabrikerede en løgn

Medlemmer af Enhedslistens folketingsgruppe trådte tirsdag eftermiddag frem og førte kniven over justitsministeren efter et lukket møde på Christiansborg. Pernille Skipper pegede på, at justitsministeren med åbne øjne har været med til at fabrikere en »decideret løgn«, da han i samarbejde med retsudvalgets daværende formand, Anne Baastrup (SF), gav udvalgets medlemmer en forkert forklaring på, at en tur til Christiania blev aflyst i februar 2012.

Dokumentation: Her indrømmer Bødskov misinformation

»Det var en decideret løgn, man havde opfundet for at retsudvalgets studietur ikke kunne blive gennemført,« sagde Pernille Skipper.

Hele sagen handler grundlæggende om tilliden mellem Folketinget og regeringen, understregede hun.

Timelangt samråd forud for afgang

 

Morten Bødskov har tirsdag været igennem et tre timer langt samråd om hans egen og PETs rolle i aflysningen af retsudvalgets Christiania-tur. Her beklagede han flere gange, at han havde følt sig nødsaget til at føre udvalgets medlemmer bag lyset. Hensynet til PETs fortrolige oplysninger om en sikkerhedstrussel i forbindelse med besøget havde simpelthen vejet tungere end behovet for at orientere de berørte folketingsmedlemmer - herunder Pia Kjærsgaard (DF), som skulle med på turen.

Se tidslinjen: Hele sagen om Bødskov, PET og Christiania

Kl. 14.15 trådte Enhedslisten frem fra deres partilokaler på Christiansborg, hvor gruppemedlemmerne i fællesskab havde afgjort Morten Bødskovs skæbne. Retsordfører Pernille Skipper leverede konklusionen: »En minister må ikke lyve over for Folketinget. Det har ministeren gjort.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

EL: Intet berettiger til løgn

Enhedslisten hæfter sig ved, at Morten Bødskovs indrømmelse og beklagelse aldrig var kommet frem, hvis ikke kritiske medarbejdere i PET var gået til pressen med deres viden om efterretningstjenestens ønske om at snage i Pia Kjærsgaards kalender.

 

»Uanset om der var en sikkerhedstrussel eller ej, så berettiger det ikke til, at man opfinder ting over for Folketingets Retsudvalg,« fastslår Pernille Skipper.

Ud over at være justitsminister sidder Morten Bødskov med i regeringens magtfulde Koordinationsudvalg. Det må han nu træde ud af, da han - når han officielt er gået af - ikke længere er en del af regeringen.

Morten Bødskov nåede at være justitsminister i lidt over to år. Han vender nu tilbage til den socialdemokratiske folketingsgruppe.

 

Ord for ord: Læs hele Berlingskes liveblog fra samrådet med Morten Bødskov: