Blå partier langer ud efter »vendekåben« Ellemann: »Det her er et gigantisk løftebrud«

Hvis Jakob Ellemann-Jensen gør Mette Frederiksen til statsminister på Venstres mandater, kan han godt vinke farvel til tanken om at vende tilbage til blå blok. Sådan lyder kritikken fra borgerlige partier efter et nyt interview med V-formanden.

Hverken Nye Borgerlige eller Danmarksdemokraterne ville under valgkampen lægge sig fast på, hvilken blå statsminister partierne pegede på. Men nu er Ellemann tæt på at skrive sig helt ud af kandidatlisten for fremtiden, lyder det fra de to borgerlige partiledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, det er løftebrud, hvis Venstre ender med at gå i regering med Socialdemokratiet, lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ikke desto mindre er det altså det, som han og fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) drøfter i disse timer, siger han mandag i et interview til TV 2 News.

Og dét er en melding – og måske også den eneste –, som Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er helt enig med ham i.

»Det her er et gigantisk løftebrud. Jeg vil gå så langt som til at kalde ham en vendekåbe, hvis han gør Mette Frederiksen til statsminister på Venstres mandat,« siger hun nu til TV 2.

Nye Borgerlige ville under valgkampen ikke lægge sig fast på, hvilken blå statsminister partiet foretrak. Og nu kan Ellemann-Jensen i hvert fald helt vinke farvel til drømmen, hvis det står til Pernille Vermund, som mener, at Venstre må indrette sig efter, at der »er en ny leder af blå blok«.

Samme reaktion kommer fra Danmarksdemokraternes Inger Støjberg, der også mener, at Ellemann er på vej til et endegyldigt farvel til blå blok.

»Hvis Venstre gør Mette Frederiksen til statsminister, så stiller det os der, at der i hvert fald er et parti mindre i den blå familie,« siger Inger Støjberg til TV 2.

Ellemann »afliver den borgerlige blok«

Stemningen var ellers god, da »den blå familie« mødtes i starten af oktober. Efter valgkampens udfald har den lidt et knæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv).

Allerede for to uger siden sagde Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, at Jakob Ellemann-Jensen var ved at »aflive den borgerlige blok«.

Det skete i kølvandet på Venstres landsmøde i Herning 19. november. Her sagde V-formanden blandt andet, at Venstre skal »stå i egen ret«, og at der ikke er »ét samlet borgerligt projekt blandt de blå partier«.

Samtidig gjorde han det klart, at Venstre vil afsøge muligheden for at indgå i en regering hen over midten med Socialdemokratiet.

Og det gør Jakob Ellemann-Jensen så nu: afsøger muligheden. Det er i al fald budskabet i mandagens interview med TV 2 News.

Her lyder det, at Venstre og Socialdemokratiet har »gang i noget, der er rigtigt«, og at partierne »måske« er på vej i regering sammen.

»Det ser ud til, at vi kan nå hinanden på nogle stræk,« siger Ellemann-Jensen til kanalen.

Forhandlingerne om at danne en ny regering har været i gang i omkring fem uger, men antallet af partier, som sidder med ved bordet, er faldende.

I weekenden meldte De Konservative sig som bekendt ud, og forrige uge blev Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige siet fra.