Bent Winther om De Radikales flirt med LA: En kraftig advarsel til Mette Frederiksen

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, har åbnet for et tredje alternativ til rød og blå blok i dansk politik ved at tale om regeringssamarbejde med Liberal Alliance. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Samarbejdet mellem Radikale Venstre og regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) er presset, vurderer Berlingskes politiske kommentator. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et dobbeltinterview i Politiken åbner de to partiledere fra Liberal Alliance og Radikale Venstre, Alex Vanopslagh og Sofie Carsten Nielsen, for at indgå i et regeringssamarbejde.

Og selvom de to partier er 73 mandater fra at have flertal i Folketinget, er det en bemærkelsesværdig udmelding fra regeringens støtteparti. Det mener Bent Winther, Berlingskes politiske kommentator.

»Det er et stærkt signal, Sofie Carsten Nielsen sender. Selvom en LA-R-regering er noget af det mest urealistiske og smalleste, man kan forestille sig, så er budskabet om et muligt meget tæt samarbejde mellem De Radikale og et parti fra blå blok en kraftig advarsel til Mette Frederiksen,« siger han.

Interviewet kommer, efter at Sofie Carsten Nielsen for nylig lagde hårdt pres på regeringen for at lave reformer, der skal skaffe mere arbejdskraft. Hun foreslog blandt andet en »omfattende« skattereform, der skal sænke skatten »betragteligt« på arbejde, og åbnede samtidig for at samarbejde med blå blok.

»De Radikale har længe været frustrerede og følt sig kørt over af regeringen. Både når det gælder udlændingepolitik og den økonomiske politik,« siger Bent Winther.

Et tredje alternativ

Berlingskes politiske kommentator vurderer desuden, at interviewet er mere end bare en advarsel til statsministeren. Sofie Carsten Nielsen åbner således døren for, at den næste valgkamp ikke nødvendigvis kun bliver et valg mellem rød og blå blok.

»Med den nye alliance om reformer og andet tegner der sig efterhånden et tredje alternativ i dansk politik, som man kan kalde midten. Både R, LA og Kristendemokraterne ligger der, og det samme gør Lars Løkke Rasmussens kommende parti, Moderaterne,« siger Bent Winther, der varsler store problemer forude for S-regeringen:

»Hvis meldingen fra Sofie Carsten Nielsen betyder, at hun er parat til at indgå i et alternativt blåt flertal i den økonomiske politik, så går regeringen en meget vanskelig og turbulent tid i møde.«

I interviewet til Politiken har den radikale leder dog et ufravigeligt krav, hvis partiet skal danne regering med partier fra blå blok.

»Vi kan jo ikke være med i noget, hvor vi skal fortsætte Støjberg-linjen. That’s not an option,« siger Sofie Carsten Nielsen.