Asylansøgeres evner skal kortlægges efter tre uger

Regeringen vil kortlægge flygtninges kvalifikationer tre uger efter, de er kommet til Danmark, så de hurtigt kan komme i job. Det er bedst for integrationen, lyder det fra uddannelsesministeren.

De nye flygtninge, der kommer til Danmark, skal arbejde, uanset hvor længe de skal være i landet, fastslog statsminister Helle Thorning Schmidt (S) i sin nytårstale.

Og forud for Kommunaløkonomisk Forum, der afholdes torsdag i Aalborg, afslører regeringen nu en lille del af planen for, hvordan det skal ske, skriver dr.dk.

Planen indebærer, at asylansøgerne allerede efter to-tre ugers ophold i et asylcenter i Danmark skal igennem en udredning, der kaldes en »fast track-løsning«. Den indebærer, at deres evner, uddannelsesbaggrund og lignende skal kortlægges og udredes, og derefter skal de bruges til at matche flygtningene med relevante kommuner og job.

I dag bliver flygtninge først systematisk udredt, når de har været på et asylcenter og kommer ud i kommunerne efterfølgende.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) er overbevist om, at kortlægningen vil gavne integrationen for de flygtninge, der kommer til landet.

»Der kommer læger, ingeniører, eksperter og specialister hertil med evner. Det gælder om at få dem i gang. Det er det bedste for dem og den integrationsproces, de skal i gang med, for der er ingen, der tror, at krigen i Syrien er slut i morgen,« siger hun til dr.dk og tilføjer, at udredningerne skal op i et »højere gear«, så de flygtninge, der kommer nu, får et tilbud om en vurdering af deres uddannelser.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der sidste år kom cirka 13.000 asylansøgere til Danmark, hvoraf halvdelen af dem var fra det borgerkrigshærgede Syrien.