Ansættelserne af seks personer med »partibogen i orden« vækker betænkeligheder hos EL-profil

En række ansættelser i regeringens ministerier har mødt skarp kritik fra de borgerlige partier og også hos regeringens støtteparti Enhedslisten rynker man brynene over systematikken.

Rosa Lund mener ikke, at Folketinget skal blande sig i ansættelserne i landets ministerier, men hun undrer sig over, at der i seks ministerier er blevet ansat en pressechef med bånd til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det er betænkeligt, at man i seks ministerier har ansat pressechefer med klare bånd til regeringen.

Sådan lyder det fra Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund.

I modsætning til ministrenes særlige rådgivere, der er ansat som politiske rådgivere for deres ministre, og som fratræder jobbet, når ministeren går, er ministeriernes pressechefer en del af det neutrale embedsværk. Og de udskiftes ikke automatisk efter et valg.

Siden Mette Frederiksens socialdemokratiske regering kom til, har otte ministerier ansat nye pressechefer. I seks af tilfældene har den nye pressechef mere eller mindre tætte bånd til regeringen.

Selv om alle seks ministerier har afvist, at der skulle være politiske motiver bag ansættelserne, har Ole Birk Olesen (LA) krævet de pågældende pressechefer fyret, og Peter Skaarup (DF) mener, der er tale om en større socialdemokratisk plan om at overtage embedsværket.

Rosa Lund, Enhedslistens demokratiordfører

»Jeg kan sagtens forstå, at man får de tanker, når man kigger på de her seks pressechefers politiske baggrund og partibog. Så det er klart betænkeligt.«


Og de mistanker kan Rosa Lund godt forstå.

»Jeg kan sagtens forstå, at man får de tanker, når man kigger på de her seks pressechefers politiske baggrund og partibog. Så det er klart betænkeligt,« siger Rosa Lund, der dog understreger, at hun forventer, at pressecheferne vil og kan være neutrale.

»Men det er da et underligt sammentræf, at man lige har valgt dem.«

Folketinget skal ikke blande sig

Ifølge Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, er antallet af ansættelser med tilknytning til Socialdemokratiet »mere massivt end noget, vi har set før«.

»Det ligner noget, der er sket som konsekvens af regeringsskiftet, og det understreger netop, at der kan være tale om en partipolitisk rekruttering,« siger Tim Knudsen, der tidligere har beskæftiget sig med forholdet mellem ministre og embedsmænd.

Rosa Lund mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvem ministerierne hyrer som pressechef. Det vil »jo netop være politisk indblanding«, siger hun.

Men hun mener, det er værd at tage debatten om, hvorvidt pressecheferne automatisk skal fortsætte efter et regeringsskifte.

Jørgen Rosted, tidligere mangeårig departementschef i Erhvervsministeriet og medforfatter til en bog om det danske embedsmandssystem, mener, at pressecheferne i fremtiden burde ansættes på samme vilkår som de særlige rådgivere, så de automatisk »går med ministeren«.

»Pressecheferne bør følge et regelsæt, der skal minde om de særlige rådgiveres. I dag må en minister ifølge reglerne kun have én eller to særlige rådgivere, men så må man udvide den ordning, så vi får rene linjer,« siger Jørgen Rosted.

Rosa Lund mener dog ikke, at flere »rådgivermuskler« til regeringen vil afhjælpe problemet. Hun ser langt hellere, at der bliver tilført flere midler til Folketinget.

»Vi må styrke Folketingets embedsværk og give os flere muskler herovre. Så vi har en garanti for, at vi kan spille op mod ministeriernes embedsværk.«