Amnesty-kritik: Danmark krænker transkønnedes rettigheder

Fjern kravet om kastration for danskere, der ønsker at skifte køn, lyder det fra Amnesty International, som mener, at Danmark i kraft af forældet lovgivning krænker transkønnedes rettigheder.

Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International retter nu søgelyset mod Danmark, når det gælder transkønnedes rettigheder.

Transkønnede er personer, der oplever, at de er født i det forkerte køns krop, og som ønsker at opnå fysisk eller juridisk kønsskifte. Læger skønner ifølge Amnesty, at der er omkring 3.000 transkønnede i Danmark.

Problemet er - set med Amnestys øjne - at transkønnede tvinges til at blive kastreret eller steriliseret ved operation, der enten fjerner æggestokke og livmoder eller testikler og penis. Det sker, selv om mange transkønnede ikke ønsker operation, men gerne vil nøjes med at ændre deres udseende ved hjælp af hormoner.

»Vi tvinger transkønnede til at træffe en umulig beslutning. Enten går de med til en række ydmygende indgreb såsom årelang psykisk udredning eller en risikabel og - for mange - unødvendig operation. Eller også må de fortsætte med at leve med et køn, som ikke stemmer overens med deres identitet eller udseende,« siger kampagneleder i Amnesty, Helle Jacobsen, i en pressemeddelelse.

Hun mener, at den danske lovgivning på området er forældet.

»Den danske kastrationslovgivning stammer fra 1930erne og blev oprindeligt brugt til at »kurere« voldtægtsmænd og homoseksuelle ved hjælp af kastration. Det er grotesk, at denne lovgivning ligger til grund for vores behandling af transkønnede,« siger Helle Jacobsen.

Amnesty opfordrer regeringen til at fjerne kastrationskravet fra lovgivningen og fjerne transkønnethed fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

»Snarere end at halte bagefter andre lande i Europa vil det klæde Danmark at gå foran, når det kommer til at sikre transkønnedes rettigheder. Vi ser os selv som et foregangsland, når det kommer til homoseksuelles rettigheder, og vi bør sørge for, at det samme er tilfældet, når det gælder transkønnede,« siger Helle Jacobsen.