Alternativet vil omfordele 120 mia. kr.: »Det her lugter af noget, som ingen vil forstå ude i den virkelige verden«

Med forslag til en finanslov for de kommende fire år fremlægger Alternativet nu en samlet økonomisk politik. Forslaget møder hård kritik fra både rød og blå lejr.

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, understreger, at hun selv er en af dem, som partiets økonomiske plan vil berøre. »Folk kan være uenige i elementer i pakken, men samlet gør vores forslag, at vi i stedet for at se morgendagen i møde med frygt i øjnene, kan se morgendagen i møde med optimisme,« siger hun. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de andre løber rundt og tackler hinanden inde på banen, er Uffe Elbæk og Alternativet blevet beskyldt for at sidde ude på sidelinjen og spille ludo.

Og med et erklæret mål om overskud på hele tre bundlinjer er partiet blevet anklaget for at arbejde med en økonomisk tilgang, hvor to plus to giver ti.

Men med en samlet økonomisk plan for de kommende fire år forsøger Alternativet nu at træde ind på den samme bane, som Folketingets øvrige partier spiller på. Sammenlagt ønsker Alternativet at omfordele for intet mindre end 120 milliarder kr. over fire år med en økonomisk plan, der er et opgør med nødvendighedens politik.

Partiets finansordfører, Josephine Fock, understreger, at man med udspillet, der præsenteres på tirsdag, friholder det økonomiske råderum.

»Vores udspil skal vise, at man godt kan gøre det på en anden måde, hvor vi ikke behøver at skære ned på uddannelse, forskning eller miljø. Det er et spørgsmål om politiske prioriteringer. Vi ønsker at investere i fremtiden frem for at låne fra fremtiden, som vi føler, det sker i øjeblikket. Vi har denne gang regnet rigtig konservativt stort set uden dynamiske effekter for på den måde at vise, at vi kan spille på de traditionelle partiers banehalvdel,« siger hun.

Partiets planer om at sænke arbejdstiden fra 37 til 30 timer om ugen er ikke en del af det fireårige finanslovsudspil. En nedsættelse af arbejdstiden blev i første omgang vurderet til at ville koste 130 milliarder kr. Det tal er siden blevet justeret.

Skal forbedre ligheden i samfundet

Til gengæld indeholder udspillet i alt 55 punkter. Samlet set ønsker Alternativet at hæve skatter for omkring 54 milliarder kr. i perioden og sænke skatter for 33 milliarder kroner. Blandt de største klumper til inddrivelse af øgede skatter er en udfasning af boligskattestoppet og indførelsen af en formueskat på én procent om året på nettoformuer over tre millioner kr. Dertil kommer en progressiv arveafgift, så arv over én millioner kr. pålægges en ekstra skat på 15 procent, ligesom der indføres skat på finansielle transaktioner. Omvendt agter partiet at hæve beskæftigelsesfradraget. Samtidig vil man trække kontanthjælpsloftet tilbage og afskaffe 225-timersreglen.

»Vi har et ønske om at forbedre ligheden med omstillingen i planen. Omstillingen går fra rig til fattig, og den går fra sort til grøn, som er det, der skal sikre os i fremtiden,« siger Josephine Fock.

Det er et forslag, der formentlig vil kunne sende et gys gennem villakvartererne. Hvem er udspillet henvendt til?

»Jamen, jeg tror, det er henvendt til alle. Jeg er selv en af dem, det vil berøre. Jeg har en glimrende indkomst, eget hus og en bil, og jeg vil gerne være med til at finansiere, at vi sikrer en fremtid, hvor vores børn kan leve godt og få en ordentlig uddannelse. Folk kan være uenige i elementer i pakken, men samlet gør vores forslag, at vi i stedet for at se morgendagen i møde med frygt i øjnene, kan se morgendagen i møde med optimisme.«

Samtidig lægger Alternativets plan op til at hæve afgifterne med omkring 60 milliarder kroner. De skal komme fra øgede afgifter på alt fra sodavand, slik, cigaretter og kød til udledning af kvælstofoxider og fra andre afgifter, der skal understøtte den grønne omstilling. Planen indeholder afgiftssænkninger for ni milliarder kr.

Alternativet vil desuden investere store summer i uddannelse, forskning samt en storstilet iværksætterpakke. Desuden skal i alt 34 milliarder kr. gå til ulandsbistand og klimabistand.

Ingen kødsovs efter afgiftsstigninger

Forud for tirsdagens præsentation får Alternativets plan en hård medfart fra såvel rød som blå lejr.

Regeringspartiet Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger på, at ikke hele planen er på månen, men flere elementer er på Mars.

»Jeg vil godt starte med at kvittere for, at Alternativet faktisk giver det et forsøg at komme med en sammenhængende plan. Og kigger man på overskrifterne, så lyder det intuitivt rigtigt, men efterprøver man det bare en lille smule, så står det ikke for presset. At forestille sig, at man henter afgifter for 50-60 milliarder kroner, så er man ikke en del af den her verden. Hvis vi hæver os op i det større billede og tænker på, at det er et parti, som Mette Frederiksen skal basere sin støtte på, hvis den dag måtte komme, så er vi helt uden for skiven,« siger han.

Hos Socialdemokratiet hæfter finansordfører Benny Engelbrecht sig ved udsigten til store afgiftsstigninger på cigaretter, slik og kød.

»Man siger, man vil skabe mere lighed, og samtidig vil en enlig mor med en lav indkomst måske ikke få råd til at lave spaghetti med kødsovs til børnene. Det her lugter af noget, som ingen vil forstå ude i den virkelige verden,« siger han.

De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, oplyser, at han har stor sympati for de ting, som Alternativet vil bruge penge på, men har svært ved at følge med, når det kommer til finansieringen.