Alternativet: Læg et ministerium i provinsen

Alternativet vil have "Et sammenhængende Danmark" - og et af partiets 38 forslag er, at der oprettes et landdistriktsministerium - og det skal ligge i provinsen

Nye medlemmer af Folketinget skriver under på Grundloven. Roger Matthisen (Alternativet). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunalreformen ramte Danmark hårdt. Den skubbede en bølge af centraliseringer i gang. De kom til at gavne de store byer, mens de mindre byer oplevede, at deres skoler og institutioner lukkede, folk flyttede væk, og arbejdspladser forsvandt.

- Det er simpelthen afgørende, at vi snakker om det her. Konsekvensen af kommunalreformen og centraliseringen har også været tab af demokrati, øget politikerlede og skævvridning af Danmark på grund af et for stort fokus på København og de store byer. Samtidig taler vi ned til landdistrikterne i Danmark, når regeringen for eksempel taler om de store byer som landets vækstlokomotiver, og vi bruger udtryk som Udkantsdanmark og "den rådne banan", siger Roger Matthisen, ordfører for Alternativet, til avisen Danmark.

Partiet fremlægger nu en 38-punkts-plan under netop titlen "Et sammenhængende Danmark" i avisen Danmark, og et af omdrejningspunkterne er, at der skal oprettes et ministerium for landdistrikter. Og det skal placeres i provinsen.

- Det er glimrende, at regeringen udflytter arbejdspladser, men det er jo småting i forhold til, hvordan vi har centraliseret ind mod de store byer. Dette ministerium skal være stærkt og væsentligt og samle alle de dagsordner, som i dag er placeret på tværs af ministerier og udvalg. Det skal sørge for, at landdistrikterne altid er på radaren, og at vi ikke kommer til at lave lovgivning, der påvirker landdistrikterne negativt, siger Roger Matthisen til avisen Danmark.

Planen indeholder blandt andet også forslag til en fleksborger-skat, hvor borgere med to bopæle eller et sommerhus skal betale skat i begge kommuner - ikke blot den, hvor de har folkeregisteradresse. Og at erhvervsuddannelserne skal tilføres flere midler og i langt højere placeres uden for de store byer.

Partiets nye politik for "Et sammenhængende Danmark" skal ikke blot rette op på økonomiske uligheder mellem hovedstadsområdet og provinsen, men også sikre den grønne omstilling.

- Vores fødevarer kommer fra landdistrikterne, og det er her, den vedvarende energi bliver produceret og udviklet. Det er også en væsentlig årsag til, at vi skal sikre, at landdistrikterne er i fokus i politikken. Det er altså noget, der har stor betydning for vores fremtid, siger Alternativets Roger Matthisen til avisen Danmark.

Planen bliver godt modtaget af organisationerne Landdistrikternes Fællesråd og Danmark på Vippen og af socialdemokraten Kaare Dybvad, der ud over at sidde i Folketinget har skrevet bøgerne "Udkantsmyten" og "De lærdes tyranni".

- Fleksborger-skatten vil gavne en lang række land- og yderkommuner. Det vil ikke løse alle økonomiske udfordringer, men det vil være et ret stærkt instrument til finansiering af i hvert fald nogle yderkommuner, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Opretter man et landdistriktsministerium, ville jeg finde det meget mærkeligt, hvis det ikke kom til at ligge i provinsen. Men man skal også kigge på at flytte andre ministerier ud. Mennesker ser tingene fra det sted, de er, så det kunne ændre meget i den positive retning, siger Jakob Fastrup, der er formand for Danmark på Vippen og bestyrelsesformand i Danske Andelskassers Bank.

Kaare Dybvad er dog skeptisk over for at placere et ministerium uden for København.

- For mig giver det blot symbolsk mening. Et ministerium har i høj grad brug for et nært samarbejde med Folketinget. Der er stor risiko for en fiasko, og det kan blive undergravende i forhold til den gode dagsorden om at flytte statslige arbejdspladser ud, siger Kaare Dybvad.