50.000 støtter borgerforslag om at udvide barsel

Det tog 15 dage at få 50.000 underskrifter på forslaget, der vil forlænge barslen med farens øremærkede andel.

Arkivfoto: Et borgerforslag om at forlænge barslen med farens øremærkede andel har nået 50.000 underskrivere. Det fremgår af borgerforslag.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et borgerforslag om at forlænge barslen med farens eller medmorens øremærkede andel har nået 50.000 underskrivere. Det fremgår af borgerforslag.dk.

Det betyder, at politikerne nu skal tage stilling til forslaget.

Forslaget vil konkret forlænge dagpengeretten under barsel og lægge den nye øremærkning til fædre eller medmødre oven i de eksisterende orlovsuger.

Det har taget 15 dage for borgerforslaget, der blev stillet 27. september at nå de 50.000 underskrivere, der skal til for, at forslaget behandles politisk.

Forslaget blev stillet, efter at Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indgik en aftale om, at der skal øremærkes 11 ugers barsel til hver forælder.

»Da øremærkningen ikke kan overføres til mor, vil taberne ved øremærkningen blive samfundets mindste borgere, der mister måneders samvær med sine forældre,« lyder det i beskrivelsen af borgerforslaget, der er stillet af 11 personer.

Aftalen mellem FH og DA kommer, fordi der er blevet lavet et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre.

Når 50.000 borgere med stemmeret til Folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen.

Forslaget bliver dog ikke automatisk fremsat i Folketinget, fordi det har rundet 50.000 underskrivere. Ifølge grundloven er det nemlig kun folketingsmedlemmer og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget.

Derfor skal partierne i Folketinget nu tage stilling til, hvem der skal fremsætte borgerforslaget som et beslutningsforslaget.

Det er som regel de politiske ordførere fra de partier, der støtter ordningen om borgerforslag, der i fællesskab fremsætter forslaget.

I SF glæder man sig over, at der er gang i barselsdebatten, men partiets ligestillingsordfører mener samtidig ikke, at borgerforslaget er realistisk.

»Desværre er det rigtig dyrt at udvide barslen med ni uger. Det koster to milliarder, og det bliver nok svært at få igennem lige nu,« siger Astrid Carøe.

/ritzau/