Når høretab indtræffer på direktionsgangen

»Jeg vil bare gerne høre, hvorfor prisen på en topmodel i høre­apparater kan koste Petersen 40.000 kr. pr. sæt i moderigtig, ørevoksbrun nuance«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3. marts leverede tre direktører fra landets høreapparatproducenter et bemærkelsesværdigt partsindlæg. Bemærkelsesværdigt, fordi de sjældent har haft noget positivt at sige om hinanden. Og fordi de tilsammen repræsenterer både børsnoterede selskaber og to af landets største familieformuer i en »dansk succes«.

Når private koncerner, der lever af offentligt tilskudsregulerede markeder, som en selvfølge mener sig berettigede til særhensyn, er det ikke et godt tegn.

Blindgyden har været forudsigelig i årtier. Alligevel har bestyrelser og direktioner pumpet stadig flere penge i forsøg på opretholdelsen af en falsk værdikæde, der for længst er udpint. Den offentlige sundhedssektor er ikke skabt med formålet at subsidiere producenters interesser.

Frem for at erkende behov for billigere og bedre produkter har de beskyttede producenter i stedet opkøbt tidligere uafhængige detailled i stort tal og derved fastholdt kunstige overpriser, kunstigt opretholdt af nationale sundhedstilskud. Det i 2013 ændrede tilskud til høreapparater solgt i »private« kæder er blevet en bizart fordyrende belastning af sundhedsbudgetterne. Ikke for producenterne, der har solgt dyrere apparater – i ren omsorg.

Et af verdens p.t. mest avancerede headsets med digitalt interaktive features og lyd, der overgår de fleste høreapparater, er I.Am+EP. Det sælges i bl.a. AppleStore til 1.600 kr. Dyrt. Men skabt af Will.I.Am., en tidligere hypet forsanger i Black Eyed Peas. Siden 2011 hypet Director of Creative Innovation i Intel Corporation! Kan det siges tydeligere? Fremtiden har Intel Inside. Ingen høreapparat­producenter på offentlig forsørgelse. Undskyld, hvis jeg disrupter.

»Jamen, I.Am+EP kan slet ikke sammenlignes. Der kræves audiologisk ekspertise til at måle frekvensområdet i hr. Petersens stigmatiserende høretab de sidste syv år.«

Jeg ved det. Men som hr. Petersen er jeg hverken stigmatiseret eller interesseret i audiologi. Jeg vil bare gerne høre. Især hvorfor prisen på en topmodel i høre­apparater kan koste Petersen 40.000 kr. pr. sæt i moderigtig, ørevoksbrun nuance, når teknologien i I.Am+ er samme licensierede Bluetooth?

Tvivl om branchens fremsyn og omsorg melder sig også, fordi danske producenter de seneste fire-fem år har fyret hundredvis af medarbejdere i Danmark. Udflyttet til ­f.eks. Estland, Polen og andre steder med billig arbejdskraft, hvor der ikke betales skat til Danmark. Men det danske sundheds­system betales jo kun af danske skatteydere. Så hvad vil branchen? Udover at bortforklare årtiers selvtilfredshed og mangelfuld interesse i kundernes behov.