Danmark sakker bagud med en hensygnende offentlig høreforsorg

Kronik. Det danske eventyr inden for høreforsorg er gået tabt. Behandlingen er ikke længere velfungerende. Tre topchefer i dansk høreindustri efterlyser visionære politikere.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os se virkeligheden i øjnene. Den virkelighed, som mange helt almindelige danskere oplever. Behandlingstilbuddet er ikke velfungerende. Hvis du har høretab i dagens Danmark, så er det tilfældigt, om du får en ordentlig behandling, og du får helt sikkert ikke de bedste apparater.

Det første kapitel i historien om den danske høreforsorg begyndte ellers som et regulært eventyr og står i skærende kontrast til i dag. Danmark skabte i 1960erne en høreforsorg, der blev verdensberømt. Æren tilfalder blandt andet de dengang fremsynede og visionære politikere. Nu har vi igen brug for fremsynede og visionære politikere.

Hvorfor skal vi overhovedet bruge tid på at tale om, hvordan vi behandler danskernes høreproblemer? Hørehæmmede risikerer oftere end andre at blive isolerede – socialt og på arbejdsmarkedet – med de alvorlige følger, som isolationen medfører i form af arbejdsløshed, depression og psykisk sygdom. Det viser Socialforskningsinstituttets anerkendte rapport »Uhørt« fra 2006 og »Strategy report 2016« fra Ear Foundation. I yderste konsekvens kan ubehandlede høretab fremskynde demens.

Derfor kan man også måle konsekvensen af høretab i kroner og øre. I rapporten »Uhørt« anslås høreproblemer i befolkningen fra 50-64 år til – alene i tabt arbejds­produktion – at medføre et årligt tab svarende til omkring 2,7 milliarder kroner. Det er i denne aldersgruppe, at danskernes hørelse for alvor går i stykker. Og denne aldersgruppe kan se frem til at arbejde flere og flere år.

Danmarks mest succesfulde industri

Engang var dansk høreforsorg et forbillede for andre lande, som valfartede til. Nu kommer de ikke – for vi kan ikke længere fremvise Danmark som en sublim show case.

Før vi dykker ned i løsningen, er det vigtigt at huske på, at datidens visionære politik på området ikke kun gjorde underværker for danskernes hørelse. Den afledte effekt var et signifikant antal arbejdspladser og skatteindtægter. Da man skabte en høreforsorg i verdensklasse, skabte man også Danmarks mest succesfulde internationale industri. De danske virksomheder GN Hearing, Widex og Oticon-ejer William Demant havde i de seneste årsregnskaber en samlet omsætning på knap 20 milliarder kroner – og flere end 3.000 arbejdspladser i Danmark.

Når vi genopretter den danske høre­forsorg, vil politikerne også effektivt understøtte de mange arbejdspladser og skatteindtægter, som virksomhederne i denne sektor står for. Sundhedspolitik er også erhvervspolitik. Eller burde være det.

Grundprincippet er misset

Problemet i dag er stort og voksende. I høreforsorgen har vi misset grundprincippet i det danske sundhedssystem. Vi fanger folk i primærbehandling og har givet alle lov til at blive behandlet på hospitalet. Det er det dyreste sted, du kan blive behandlet overhovedet. Nogle regioner har reelt opgivet at sikre en rimelig behandling af ­borgere med ukomplicerede høretab. De bliver bedt om at søge privat høreklinik eller påregne års ventetid.

På trods af, at bedre teknologi og højere kvalitet er til rådighed, får borgeren udleveret de billigste høreapparater som følge af uhensigtsmæssige offentlige udbud. Når netop de danske høreapparatselskaber investerer massivt i teknologiske og innovative landvindinger, der løfter livskvaliteten markant, så er det skuffende at se, at danskerne reelt ikke kan få adgang til de bedste produkter gennem de offentlige udbud.

Nogle regioner laver nødløsninger med privatpraktiserende øre-næse-halslæger, der så reelt har en dobbeltrolle idet de på én gang fungerer som »objektiv« læge i forhold til at diagnosticere høretabet og derefter henviser til at få udleveret høreapparat i egne butikker og dermed drive forretning på patienten. Det er ikke tilladt i andre lande omkring os og kan potentielt skabe interesse­konflikter til ulempe for både læger, høreklinikker og ikke mindst borgeren.

Lad os skabe fremtidens forsorg

Så lad os tage et opgør med systemet. Uden at det bliver dyrere for samfundet, tvært­imod. Lad os skabe en ny høreforsorg, hvor den bærende idé er at lade de offentlige klinikker tage sig af komplicerede høretab, der skyldes en sygdom. Og giv så de private klinikker opgaven med at garantere høre­rehabilitering for den store del af borgere, hvis høretab ikke er konsekvens af en sygdom. Denne gruppe udgør mindst ni ud af ti.

Betalingen skal fortsat være en kombination af et fast offentligt tilskud suppleret med egenbetaling alt efter valg af produkt, da egenbetaling sikrer et stærkere ejerskab til løsningen og øger brugerens forventninger til kvaliteten. Når en større opgave overlades til private klinikker, er det vigtigt at sikre kvaliteten. Det kan gøres via en certificeringsordning, hvor der stilles konkrete krav til uddannelse, faciliteter, processer og kvalitetsopfølgning.

Forhøjet livskvalitet for hørehæmmede

I det nye system vil langt størstedelen af borgere med høretab få kvalificeret behandling i en lokal privat klinik. Med det samme. Det betyder nedsat tidsforbrug og bedre service.

Prisen vil være den samme i det private regi – forskellen vil blot være en stærk forhøjet effektivitet til glæde for borgerne. Samtidig er der stor fokus på at skabe arbejdspladser ude omkring i landet. Vores foreslag er også en decentralisering, som vil medføre, at der skabes flere jobs derude, hvor mange borgere bor, i modsætning til de centraliserede supersygehuse i storbyerne.

Samtidig vil de læger, som arbejder på de offentlige klinikker, få bedre tid til at arbejde med de komplicerede høretab, børn, tinnitus etc. Det vil for eksempel hjælpe nyfødte børn med høretab, som i dag kan risikere at vente lang tid på at få hjælp. Med deraf alvorlige konsekvenser for deres hørelse og udvikling til følge.

Vi har brug for at sætte punktum for ventelister og mangelfuld behandling af danskernes høretab. Vi har brug for at skrive et nyt kapitel om fremtidens danske høreforsorg til inspiration for resten af verden. Vi skal nytænke høreforsorgen i Danmark. Af hensyn til danskerne. Det skal ikke være dyrere. Det skal være mere effektivt.