Hold ikke fingrene langt væk

Enhver leder eller anden medarbejder skal reagere omgående ved mistanke om svindel.

Adm. direktør Charlotte Jepsen for foreningen af Statsautoriserede Revisorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Hold fingrene langt væk. Hvis der kun er tale om mistanke om svindel, så skal en mellemleder ikke reagere. Det var budskabet i Berlingskes »Ugens dilemma« søndag 4. januar

Det skaber dårlig tillid, hvis du reagerer på mistanken om svindel, lød begrundelsen i sidste uges dilemma.

Men hvad hvis mistanken er rigtig. Så stilles virksomheden og mellemlederen, der ikke reagerer, i en langt værre situation.

En mellemleder eller en hvilken som helst anden medarbejder, der har mistanke om eller kendskab til besvigelse, bør uanset om besvigelsen udføres af eksterne eller interne parter gå til sin nærmeste overordnede, der ikke er en del af svindlen.

At afvente at revisionen afdækker svindlen, som det foreslås i »Ugens Dilemma«, vil være en misforståelse. Ventetiden kan resultere i yderligere tab, og samtidig skal man holde sig for øje, at opklaring af svindel ikke er hovedfokus for en revision, hvor revisor kontrollerer, om regnskabet er retvisende.

Revisor opklarer gerne svindel, men at undersøge svindel er en selvstændig arbejdsopgave, der skal aftales særskilt med revisor. Og det er nemmest at aftale det, hvis ledelsen er klar over mistanken.

Det primære ansvar for at forebygge og opdage besvigelser ligger hos ledelsen, ikke hos revisor. I en virksomhed er mistanke om svindel en god anledning til at kigge de interne kontroller efter i sømmene. Er de interne kontroller ikke gode nok, og er det muligt at omgå kontrollerne, så er det kontrollen, der skal strammes op. Styrker ledelsens undersøgelser af forholdet mistanken om svindel, er det dens pligt at undersøge det nærmere, og her kan revisor hjælpe ledelsen med at afdække, om der er blevet svindlet i virksomheden.

Men frem for alt skal en leder eller hvilken som helst anden medarbejder IKKE holde fingrene langt væk, men åbne munden og reagere.