Er du klar til børstæskene i 2014?_dub

Hvor ofte hører man ikke bemærkningen: Tænk om man havde købt Danske Bank-aktier til kurs 33 eller Vestas-aktier til kurs 25, da det så sortest ud! Jo tak, men det gjorde du ikke, så glem det.

Erhvervskommentator Jens Christian Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Du turde ikke tage risikoen, så glem drømmerierne og erkend, at du tilhører den store gruppe af forsigtigpetere. Og det er sådan set ganske fornuftigt; du kan nemlig aldrig ramme plet. Euforien og frygten for ikke at få den sidste procents stigning med har nemlig den konsekvens, at du også ramler hovedkulds ind i et krak på aktiemarkedet.

Det er blevet en tradition at gøre boet op ved årsskiftet. 2013 og såmænd også 2012 har været bragende gode aktieår, så hvorfor ikke tro på, at det også fortsætter ind i 2014. De kloge hoveder, bankernes aktieeksperter, forudser – helt traditionelt – en stigning i det ledende danske aktieindeks på fem til ti procent. Præcis som de også gjorde de forudgående år. Og som bekendt tog langt de fleste fejl af, at aktieturboen var slået til i både 2012 og 2013, og så rækker fantasien sjældent til mere end, at også næste år må være noget i den retning. Der er en tendens til, at aktieeksperter altid er positive, moderat positive, så går det ikke helt galt.

Men egentlig kunne man også tage en helt anden position. Nemlig at sælge hele molevitten og ligge i kontanter, indtil den boble, der uvægerligt er ved at blive pustet op, brister, og du igen kan gøre dine indsatser på aktiemarkedet.

En arbejdsfri indkomst for 2012 og 2013 på i omegnen af 50 procent er jo i hus, og ligger du i kontanter, når den kommende storm raser på alverdens aktiebørser, ja, så undgår du at udhule din opsparing, hvad enten det er i frie midler eller i pensionsopsparinger.

Det skal med, at nogle af de superprofessionelle i den grad scorer kassen på børsen. Som for eksempel Tom Hougaard, der fra tid til anden er med i Radio24Syvs »Millionærklubben«.

Han spillede i Millionærklubben med på aktierouletten for 250.000 kroner af egne penge og forvandlede fra 18. januar 2013 til 20. december 2013 dette beløb til 3,2 millioner kroner ved spekulationer med aggressive gearinger. »Det er okay,« som han selv udtrykte det. Tom Hougaard er med i Millionærklubben igen i 2014, men nu med en helt anden attitude.

Så hvad gør du i 2014? Er du bjørn eller tyr, kylling eller spekulant? Beslutningen er din.