Aktier: Fyrede nytårsrekorden af

Mens de europæiske indekskolleger lukkede mandagens handel med fald eller undseelige stigninger, markerede indekset over de danske eliteaktier, C20 Cap, nytåret med rekordniveauet 684,66 efter en stigning på 0,26 pct.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen
Dermed er indekset steget exceptionelle 32 pct. siden årsskiftet.

- Der var et par specifikke enkeltselskaber, der trak op i det danske indeks. Novo med en stigning på næsten 1 pct., A.P. Møller-selskaberne, som også hører til blandt de tunge, FLSmidth med nye ordrer og Carlsberg, forklarer afdelingschef for aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen om grunden til, at det danske indeks klarer årsafslutningen noget bedre end resten af Europa.

Med indeksrekorden markerer 2013 sig som året, hvor vi ifølge Ole Kjær Jensen har lagt krisen bag os.

- Vi har set selskaberne forbedre deres balancer, og med de aktuelle renteniveauer har det været svært at få øje på alternativer til aktieinvesteringer. Nu venter vi på at se vækst i økonomierne, og det tror vi på. Så der er også udsigt til pæne stigninger næste år. Men 30-35 pct. - det skal vi nok ikke vente, og det er måske fornuftigt nok, siger Ole Kjær Jensen.

Novo-aktien steg 0,8 pct. til 994 kr. på den sidste dag før aktiesplittet i forholdet 5:1, men uden selskabsspecifikke nyheder derudover.

Topscoreren i mandagens aktiemarked blev suverænt FLSmidth-aktien med en stigning på 2,0 pct. til 296,10 kr. Ingeniørkoncernen kunne fredag oplyse om en ordre på 515 mio. kr. fra den qatarske cementproducent Al Khalij Cement. Og mandag fulgte FLSmidth op med en ny ordremeddelelse. Denne gang om en indonesisk cementordre på 300 mio. kr.

Dertil kommer pæn interesse for mineaktier ude i verden med kursstigninger til Rio Tinto og BHP Billiton i Australien.

På den anden side var Nordea mandag formiddag aktuel med en nedtrykkende kommentar til aktien. Bankens analytikere er betænkelig ved, om ordreindgangen vil komme til at halte i de kommende år. Og alt i alt kan mandagens kursstigning ikke ændre på FLSmidth-aktiens placering som årets kurs-fuser med et samlet kursfald på 7 pct. siden det sidst var nytår.

Den højest flyvende kursraket blev Vestas med en samlet stigning i 2013 på 400 pct. og en værdistigning til aktionærerne på champagneboblende 26 mia. kr.

Mandagens kursstigning var begrænset til 0,3 pct. til 160,20 kr. og kom i forlængelse af, at det århusianske konglomerat Schouw meddelte, at det nu har solgt sine sidste aktier i Vestas. Der er tal om en post på fire mio. aktier, som er solgt med et nettoprovenu på 612 mio. kr. Samlet har Schouw tjent knap 1,8 mia. kr. på sine vindmølleaktier siden 1994.

- Nu har vi fået en forklaring på, hvem der var den store sælger, der har ligget i markedet den sidste måned. Og salgsordren på de fire mio. aktier svarer til 11 pct. af omsætningen i perioden. Det har været den suverænt største salgsordre i markedet i en måned. Og da den sælger er væk nu, så bør det give et lille plus til Vestas, skulle jeg mene, siger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.

Vestas kan yderligere se tilbage på en december måned med god vækst i ordreindgangen. I juledagene samt fredag hentede Vestas fire ordrer på i alt 336 megawatt (MW), og hertil kom en rammeaftale, der potentielt kan rumme ekstra ordrer på 568 MW. Mandag kom dertil en ordre på 39 MW til Uruguay

Schouw-aktien steg 6,2 pct. til 222,50 kr. efter meddelelsen om det afsluttende aktiesalg.

Carlsberg har overtaget det kinesiske selskab Chongqing Beer Group Asset Management for 1,4 mia. kr., oplyser bryggerikoncernen.

Chongqing Beer Group Asset Management er et holdingselskab, der bl.a. ejer otte kinesiske bryggerier fordelt over tre provinser - tre i Jiangsu, tre i Anhui og to i Zhejiang. Holdingsselskabet var indtil fornylig også ejer af 20 pct. af aktierne i Chongqing Brewery Company (CBC). Men den aktiepost blev solgt til Carlsberg, der dermed øgede sin andel af CBC til 60 pct. De otte bryggerier, som Carlsberg overtager ved købet af Asset Management-selskabet sælger primært varemærker, der er indlicenseret fra CBC samt mærket Tianmuhu.

Carlsberg-aktien hilste 2013 af med en kursstigning på 0,7 pct. til 600 kr.

A.P. Møller - Mærsk gav juleaftensdag en julegave til investorerne, som fik aktien til at stige 2 pct. fredag. Mandag fortsatte B-aktien højere med en stigning på 0,3 pct. til 58.850 kr. Maersk Line meddelte juleaftensdag, at prisen på containerfragt fra Asien til Europa bliver hævet med 250 dollar per tyvefodscontainer fra den 6. januar. Dermed fortsætter armlægningen blandt rederierne om rateniveauerne.

Med på rekordkursen var Tryg-aktien, der steg 0,3 pct. til 524,50 kr. og dermed fyrede årets sidste selskabsspecifikke kursrekord af.