Danske aktier tog en solid optur i 2013

Danske aktier steg i 2013 mere end gennemsnittet for både de seneste ti og 20 år. Hvordan fremtiden ser ud på aktiemarkedet er uhyre svært at spå om, men to eksperter tror på en ny optur i 2014, der dog bliver mindre end i år.

2013 har været et forrygende aktieår. Mest imponerende har udviklingen været for Vestas, som er skudt i vejret med 402 procent. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Et forrygende aktieår er ved at være slut. Det særlige C20 Cap-indeks er steget med 32 procent i år. Det gør 2013 til et af de bedste aktieår i historien, og det er tilmed alle C20-aktier, lige på nær FLSmidth, der er steget i kurs. Mest imponerende har udviklingen været for Vestas og Pandora, som er skudt i vejret med henholdsvis 402 og 136 procent.

Samlet er afkastet i år næsten dobbelt så stort som det gennemsnitlige afkast over de seneste ti år, der har været på 14,5 procent. Over de seneste 20 år har danske aktier målt på totalindekset kastet 7,5 procent af sig, og det ligger 2013 også flere længder over.

Men aktiefesten er ikke forbi endnu, vurderer Henrik Drusebjerg, som er aktiestratreg i Nordea.

»Aktierne er blevet dyrere gennem 2013. Kurserne er steget pænt mere end virksomhedernes indtjening. Derfor er P/E-værdierne, som viser, hvad der skal betales for én krones overskud, steget fra mellem ti og 11 til mellem 14 og 15,« siger han.

Trods dette venter han, at aktierne i det nye år vil stige med andre ti til 15 procent – selv om fremtidens aktiekurser er noget af det mest vanskelige at spå om.

Ved indgangen til 2013 var Henrik Drusebjerg også nogenlunde optimistisk. Da forudså han kursstigninger på mellem fem og ti procent. De stigninger kom dog hurtigt og allerede i løbet af årets første måneder. Siden fortsatte kurserne op – stort set uden større nedture, der ødelagde den gode stemning.

Også aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank tror på et nyt godt aktieår.

»Vi ser et yderligere potentiale på ti til 15 procent i 2014. Vi ser mulighed for, at C20 Cap kan ramme 750 ved udgangen af næste år. Opturen bliver dog ikke helt uden bump på vejen,« siger han.

Det er bedre udsigter for både den danske og den globale økonomi, som ventes at øge virksomhedernes indtjening og trække kurserne op.

»Det taler for, at det bliver de konjunkturfølsomme selskaber, der trækker læsset i 2014. Det er virksomheder som Vestas, Pandora, Danske Bank, APM og Rockwool. Men flere af de udlodningsstærke virksomheder som Alk Abelló, Carlsberg, Novo Nordisk, H. Lundbeck, GN Store Nord og Tryg vil sandsynligvis også bidrage til fremgang,« siger Bjørn Schwarz.

De senere års store optur, som også skyldes kraftige stimuli fra centralbankerne, har resulteret i en højere pris på aktier. Det gælder også for danske aktier. Derfor er flere investorer begyndt at frygte en stor nedadgående korrektion som Sydbanks »bump på vejen«, men ikke nogen større korrektion, fordi investorerne vil lægge større vægt på den gradvise forbedring af amerikansk økonomi, end at centralbanken nedtrapper sine pengepolitiske stimulanser.