Danske forbrugere kommer til at betale for Rohdes roamingfest

Jørn Dohrmann, MEP, DF Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg får helt lyst til at råbe et højt hurra for de Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde. Hans EU-forbud mod teleselskabers opkrævning af de forhadte, såkaldte roaming-afgifter for brug af data på smartphones og tablets i udlandet kommer nemlig lige præcis til at gavne folk som mig, der rejser ofte og arbejder i udlandet.

Men øv! Eftersmagen af champagnen fra Rohdes roaming-fest synes nu alligevel lidt besk. Særligt ved tanken om, hvem der reelt står til at skulle æde regningen for de berejstes rabat.

Det gør nemlig det store flertal af danskerne, altså de helt normale forbrugere, som sjældent eller måske aldrig kommer ud at rejse, i form af prisstigninger på deres almindelige danske mobilabonnementer. Tillad mig at forklare, hvordan det hænger sammen.

Ifølge Rohdes aftale må selskaberne rigtigt nok ikke længere suge roaming­afgifter direkte op af forbrugernes lommer. Men de må desværre stadig opkræve dem hos hinanden, udbyderne imellem.

Det betyder i praksis, at sydeuropæiske teleselskaber kan fortsætte med at malke de mange nordeuropæiske turisters mobilforbrug.

Den rene pengemaskine. Og hvad så med regningen? Ja, den kan de som hidtil bare sende videre til de nordeuropæiske selskaber, der så nu på grund af forbuddet mod at afregne direkte hos forbrugeren er tvunget til at hive pengene hjem gennem generelle takstforhøjelser.

Som det første teleselskab i Danmark har YouSee, som Berlingske Business tidligere har beskrevet, allerede meldt en prisstigning ud som direkte følge af de nye roamingregler. Den gælder for både nuværende og eksisterende kunder, og forhøjelsen bliver på mellem 10 og 20 kroner om måneden. Når markedets øvrige selskaber som ventet følger efter, bliver der ifølge nye beregninger, foretaget af uafhængige eksperter, tale om en samlet ekstraregning på mindst 300 mio. kr. Og det beløb kommer altså hurtigt til at vokse sig større, ikke mindst når det går op for alle os rejselystne danskere, at vi jo nu helt uden ekstra omkostninger kan gå fuldstændig roaming-amok.

Jens Rohde har altså stået fadder til en aftale, som ikke bare skader konkurrencen på de nordiske telemarkeder, men som også medfører en dybt uretfærdig økonomisk omfordeling fra de mange almindelige danskere, der rejser i udlandet måske en eller to gange årligt, til os i den allerede alt for privilegerede euro-klasse.

Den er altså helt gal. Jeg vil derfor i den kommende tid knokle på for at få stoppet Rohdes roaming-fest for EU-eliten.

Loven skal hvis ikke afskaffes så i hvert fald ændres, så vi kan få fjernet de mest åbenlyse skævvridninger. En indsats, som jeg tænker selv Jens Rohde faktisk vil indse er nødvendig og vil bakke op om, når roaming-rusen lige får lagt sig.