Store lande kan spolere EUs mobilfest med fri roaming

Danmark og 12 andre EU-lande kæmper mod de store EU-lande for at få sænket teleselskabernes engrospriser, da det ellers kan blive umuligt at leve op til løftet om billigere telefonregninger med fri roaming til sommer. Forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) siger, at det er en hård kamp, men erklærer sig dog »fortrøstningsfuld,« om at det kan lykkes.

Turister bruger mobilen på ferie i den populære italienske ferieby Venedig. Netop brug af mobil- og dataabonnementer på ferier skal fra sommeren 2017 være uden merpris ifølge et prestigeforslag fra EU. Men de store ferielande i Sydeuropa kæmpe for at beholde høje datapriser. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCO BERTORELLO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jublen ville ingen ende tage, da politiker efter politiker sidste år erklærede, at det fra sommeren 2017 ville være slut med ublu telefonregninger efter ferier i Europa, fordi man ville kunne bruge sit mobil- og dataabonnement til hjemlige priser overalt i EU, når de såkaldte roamingafgifter blev fjernet.

Det skulle være EUs store vindersag, hvor der virkelig blev gjort noget godt for borgerne, men på målstregen er sagen ved at udvikle sig til en boomerang. Det skyldes, at de store, sydeuropæiske EU-lande vil beskytte deres teleselskaber, som tjener milliarder på roaming fra turister fra EU-lande i dag, men også at politikerne lovede slutproduktet, før der blev kigget på vejen dertil.

De europæiske teleselskaber kræver nemlig penge af hinanden for at lade data transportere over grænserne, og disse såkaldte engrospriser vil lande som Spanien, Frankrig og Tyskland slet ikke være med til at sænke lige så meget, som en gruppe af 13 mindre EU-lande, herunder Danmark, ønsker. Og da regningen skal betales af nogen, er det nu uvist, hvor billigt det rent faktisk bliver for forbrugerne i sidste ende.

Fredag skal de 28 EU-landes teleministre  forsøge at blive enige om en fælles position med et loft for engrospriserne. Men de små lande vil ikke være tilfredse, da de ikke er nok til at blokere for et relativt højt prisloft i det forslag, der er på bordet.

»Det forslag kan risikere at føre til, at det bliver dyrere at købe mobilabonnementer i Danmark, og det har vi ingen interesse i. Derfor sætter vi alle kræfter ind i gruppen af 13 lande og sammen med Europa-Parlamentet for at få engrosprisloftet ned,« siger den danske forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) og kalder sig »fortrøstningsfuld« om, at det kan lykkes.

De danske teleselskaber river sig i håret

Det er ikke mindst Europa-Parlamentet, der har presset på for såvel afskaffelsen af roamingafgifter, som at teleselskabernes engrospriser bliver så lave som muligt. Og der venter dramatiske forhandlinger mellem Europa-Parlamentet og EU-landene, hvor Europa-Parlamentet ifølge ministeren vil være en »allieret«.

Teleindustrien i Danmark bakker op om kampen for lavere engrospriser - som vil gøre det muligt at tilbyde mere attraktive abonnementer - men den er langt fra begejstret for den situation, der nu er skabt.

»Det, der burde være, og som man troede var, en politisk succeshistorie, ender som et gigantisk, forbrugerpolitisk selvmål. Det kan ikke undgå at få negative konsekvenser for danske forbrugere med dyrere og dårligere produkter og mobilabonnementer, som slet ikke kan bruges i udlandet,« siger Jakob Willer, direktør i den danske telebrancheorganisation Teleindustrien.

Han mener, at reguleringen er fuldstændig fejldesignet, fordi den ikke tog udgangspunkt i at reducere engrospriserne, men startede med et krav om, at det skulle være gratis for forbrugerne, uden sikkerhed for at man rent faktisk kunne levere, hvad der er nødvendigt for, at dette skal kunne lade sig gøre.

Ifølge Jakob Willer vil de danske teleselskaber hellere end gerne sætte engrospriserne ned.

»Selv om Parlamentet er skyld i problemet, hepper vi på, at det faktisk lykkes Parlamentet at få engrospriserne så langt ned som muligt,« siger han og kritiserer, at så store ændringer stadig ikke er på plads så få måneder, før de forventes indført.

I Danmark har teleselskabet »3« siden 2014 føjet land for land over hele verden til sit 3LikeHome-abonnement, som reelt afskaffer roamingafgifter på tale og data, så man bruger sit abonnement til danske priser. Det har skaffet »3« rigtigt mange flere kunder. Forretningsmodellen for »3« er, at danskerne kun er af sted i få uger om året, men betaler abonnement for hele året.

»Med 3LikeHome kan vi selv fastlægge f.eks. en maksimumgrænse, og dermed har vi et nogenlunde greb om omkostningerne. Tager man styringen væk fra os, er vi nødt til at beskytte os på anden måde, og det kan medføre mindre og dyrere dataindhold. Vi betaler jo for vores kunders forbrug, fordi det for os er en måde at trække kunder til butikken på. Danske forbrugere kommer til at betale prisen for den politiske ambition. Risikoen vil være, at 3LikeHome fremover fungerer bedre uden for Europa end i Europa,« siger Morten Christiansen, administrerende direktør for »3«.

Uenighed om konkurrencens effekt

Han kritiserer også den bagvendte tilgang til at løse problemet på.

»Man behøvede ikke gøre andet end at presse engrospriserne i bund. Så kommer løsningerne helt naturligt på et så konkurrencepræget marked. Denne overformynderiske måde viser sig tydeligt at give problemer, for når EU fastsætter en pris, vil det blive prisen - ligesom maksimumpriserne på tale og SMS er blevet priserne,« siger »3«-direktøren.

Ifølge EU-Kommissionens beregninger tager teleselskaberne dog massive overpriser for roaming i dag. I en række lande har den frie konkurrence ikke sænket priserne, og derfor mener såvel EU-Kommissionen som de fleste EU-lande, at der er behov for at gribe ind.

Især de sydeuropæiske teleselskaber raser over dette, fordi de mener, at roamingafgiften er nødvendig for, at de fortsat kan udbygge deres telenet. Der bevilges dog også store beløb fra EU til tele-infrastruktur i Sydeuropa, og den konservative europaparlamentariker Bendt Bendtsen har nu bedt EU-Kommissionen om en opgørelse over, hvor mange EU-penge der er bevilget til det, for at teste om det argument holder.