Dansk realkredit er stadig i verdensklasse

Trods debatten om forhøjede bidragssatser er den danske realkredit stadig en billig måde for boliglån.

Flemming Borreskov, Catalytic Society, tidligere direktør i Realdania. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

De seneste ugers debat om stigende priser overskygger, at dansk realkredit er en af verdens bedste og billigste bolig- og ejendomsfinansieringsmodeller, som giver mange fordele til danske boligejere og virksomheder.

Som boligejer fylder det naturligvis meget, hvad det koster at sidde i egen bolig. Og stigende priser skaber naturligt frustration. Samtidig er det helt legitimt, at både medier, eksperter og politikere forholder sig kritisk og spørgende til disse prisstigninger.

Desværre overser debattørerne ofte, hvad den danske realkreditmodel er, og hvad den kan. Og at institutternes mulighed for at hæve priserne i takt med øgede omkostninger faktisk er med til at sikre, at vores model kan overleve. Både EU, danske myndigheder og ratingbureauer kræver, at realkreditinstitutter skal være bedre polstrede med kapital. For hver krone, de låner ud, skal de have mere kapital på bogen end før finanskrisen. Denne ekstra polstring koster, og det gør det dyrere at låne ud.

Den danske realkreditmodel har eksisteret i mere end 200 år og er stadig i verdensklasse. Renten på et realkreditlån og prisen for at indfri bestemmes af kursen på de obligationer, der ligger bag lånet. Den enkelte låntager skal altså ikke forhandle med realkreditinstituttet om renten som i flere andre lande. Systemet er særdeles transparent, hvor man kan se, hvad der er rente, og hvad der er bidrag. Som låntager har man til enhver tid mulighed for at indfri sit realkreditlån til gældende markedspris. Vores danske system er enestående og vækker berettiget international beundring. Det lyder måske ikke af noget særligt, men i flere EU-lande skal man forhandle om prisen for at indfri sit lån, som i nogle lande kan koste låntageren helt op til ti pct. af restgælden.

Dansk realkredit har vist sig robust og overlevelsesdygtig gennem skiftende op- og nedture i dansk økonomi. Det er en stor fordel for danskerne. Under krisen kunne realkreditten fortsat låne ud i Danmark, mens finansieringsmulighederne tørrede ind i langt de fleste andre lande. De seneste syv år har realkreditten øget sit udlån med mere end 400 mia. kroner og har på den måde bidraget til at holde dansk økonomi på fode i svære tider.

Danske realkreditobligationer udstedes kun mod pant i fast ejendom, hvilket gør dem sikre og likvide. Det gør dem efterspurgte hos investorerne, og det giver lave renter for låntagerne og gør det muligt for mange familier at eje deres eget hjem. Også almennyttige boliger og lejeboliger nyder godt af vores realkreditmodel.

Som sagt er det forståeligt, hvis folk bliver frustrerede, når deres realkreditlån bliver dyrere. Men i den ophedede debat overser de protesterende låntagere, hvor godt og billigt det danske realkreditsystem er. Rent faktisk betaler danske boligejere mindst i rente for deres boliglån i Europa. Ifølge tal fra Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank sparer en dansk familie med et lån med variabel rente godt 7.800 kr. om året i rentebetalinger før skat på et lån på en mio. kr. i forhold til en gennemsnitlig europæisk familie.

Nogle taler for at vende tilbage til den oprindelige solidariske forenings- og andelstanke. Det er en fristende og smuk tanke, men den er nok først og fremmest en Morten Korch-utopi. I vores globaliserede verden er det kun muligt at skaffe den nødvendige kapital til den rigtige pris direkte på kapitalmarkedet. Og det er bl.a. den udvikling, dansk realkredit har måttet og må tilpasse sig. Alternativet er, det bliver afviklingskasser.

Dansk realkredit er stadig robust, effektivt og billig. Men de kan ikke undslå sig den nye regulering, som rammer alle kreditinstitutter i EU. Hvis de ikke lever op til kravene om bedre polstring, bliver ratingbureauerne og dermed investorerne usikre på værdien af obligationerne. Det vil betyde højere renter på realkreditobligationer, og det vil give højere priser for alle låntagere. Derfor er stigende bidrag desværre nødvendige, hvis dansk realkredit fortsat skal kunne levere verdens bedste og billigste måde at finansiere boliger og erhvervsejendomme på.