Bestyrelsen må aldrig blive en comfort zone

En bestyrelse skal ikke være en tantebestyrelse, hvor der ikke finder en saglig debat sted. Der skal være plads til at sige sin mening og være uenig.

Den tidligere formand for OW Bunker Søren Johansen har i en ny bog udtalt: »Jeg vil hellere have god kemi og god kompetence end super kompetence og halvgod kemi i en bestyrelse.«

Det var før OW Bunkers kollaps – det var dumt.

Desværre er det en bestyrelseskultur, som findes i mange virksomheder. Det er imidlertid let at være bagklog, men bestyrelser, hvor alt er fryd og gammen, bør høre advarselsklokkerne ringe.

Bestyrelser med en frugtbar uenighed, skal være glade for medlemmer, der tør tage de nødvendige og begavede konflikter. Kun når bestyrelsen konstant tør afsøge og debattere virksomhedens svagheder, bliver man opmærksom på, hvad der er af risici og muligheder.

Det er dybt bekymrende, hvis bestyrelsesmedlemmerne er for meget Rip, Rap og Rup og søger enighed for den gode stemnings skyld, fremfor at skabe en bedre bundlinje og konstant at være førende med nye og spændende forretningsmodeller. Og for at vi kan være det, så kræver det den rigtige kombination af kompetencer i bestyrelserne, så også fremtidens generationer er godt rustede til konkurrencen i en stadig mere globaliseret verden.

Bestyrelsens sammensætning har i årevis været en uendelig historie. Diskussionen har været heftig og til tider yderst følelsesladet. Men hvis vi nu skræller ind til kernen, så handler det om, at vi skal have stærke bestyrelser med de nødvendige kompetencer, der afspejler globale erfaringer, alder, køn, og etnicitet.

Ifølge Mandag Morgen har ressourceknaphed og andre globale kriser stadig mere mærkbare konsekvenser for globale virksomheder. Størstedelen af dansk erhvervsliv er begyndt at forholde sig aktivt til de nye udfordringer. Men virksomhederne har stadig svært ved at omsætte de globale megakriser til en værdiskabende og holdbar forretning. Det viser de første resultater fra en ny undersøgelse.

En ting er sikkert, bestyrelsen må aldrig blive en comfort zone. Hånden på hjertet – hvordan står det til i dag?