Valutafond ser markant global opbremsning

Den internationale valutafond, IMF, advarer nu om at verdensøkonomien vil opleve den laveste vækst i 60 år i 2009, og at bankernes tab vil eksplodere til hidtil usete niveauer.

Chefen for den internationale valutafond, IMF, Dominique Strauss-Kahn, advarer om den hidtil værste opbremsning i verdensøkonomien siden 2. verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensøkonomien vil i år vokse med blot 0,5 procent, vurderer IMF. Det er markant mindre end den vækst på 2,2 procent, der blev forventet så sent som i november.

"Vi forventer nu at den globale økonomi praktisk taget går i stå," siger valutafondens cheføkonom, Olivier Blanchard.

IMF venter nu, at den amerikanske økonomi i år vil skrumpe med 1,6 procent, mens Japans bruttonationalprodukt vil falde med 2,6 procent og euro-zonens samlede økonomi vil skrumpe 2,0 procent. I november ventede IMF et fald i USA's økonomi på 0,7 procent, et fald i Japan på blot 0,2 procent og et fald på 0,5 procent i eurozonen.

Storbritanien ventes at blive hårdest ramt blandt verdens syv største økonomier, med et fald i bruttonationalproduktet i år på 2,8 procent, en dramatisk opskrivning i forhold til november, hvor IMF ventede et fald på 1,3 procent.

Gigantiske banktab
De drastisk forværrede økonomiske udsigter skyldes primært, at den globale banksektor har fået det langt værre, hvilket rammer økonomierne fordi bankerne er blevet bange for at låne penge ud.

"Med mindre der bliver gjort noget effektivt mod de finansielle problemer og usikkerheder vil et ubehageligt feedback mellem den realøkonomiske aktivitet og de finansielle markeder intensiveres, hvilket vil føre til endnu mere giftige effekter for væksten i den globale økonomi," advarer IMF om.

Efter subprime-krisen blev kendt i sommeren 2007, vurderede IMF, at bankernes tab kunne blive på 250 milliarder dollar, eller 1400 milliarder kr., hvilket er en smule mindre end Danmarks samlede bruttonationalprodukt.

I november vurderede IMF, at banker og andre finansinstitutioner kunne tabe 1400 milliarder dollar, alene på amerikansk gæld. Det tal er nu blevet ændret til et forventet tab på svimlende 2200 milliarder dollar.

Bedre udsigter for 2010
Også udviklingsøkonomier som Kina og Rusland vil blive ramt af vækstopbremsningen. Væksten i Kina ventes nu at blive 6,7 procent mod forventede 8,5 procent i november, og Ruslands økonomi vil skrumpe med 0,7 procent i år. I november regnede IMF med en russisk vækst på 3,5 procent.

IMF venter dog, at den globale økonomi vil vokse med 3,0 procent i 2010.

Valutafonden vurderer også, at inflationen globalt set vil falde til historisk lave 0,3 procent, mod en forventet inflation på 3,5 procent i november. Olieprisen ventes i år at ligge på 50 dollar pr. tønde, og det er også en dramatisk reduktion fra de 68 dollar pr. tønde som valutafonden forventede i november.