Analytikere kritiserer Danske Banks irske grådighed

Peter Straarups køb af irske banker blev hyldet af investorer og analytikere. I dag er bankerne en voldsom klods om benet på Danmarks største bank.

Foto: National Irish Bank / Danske Bank. Danske Banks køb af banker i Irland og Nordirland i 2004 bliver nu set som en markant fejldisposition.
Læs mere
Fold sammen
Det var en tydeligt stolt Peter Straarup, der 14. december 2004 kunne fortælle, at Danske Bank købte to banker på den smaragdgrønne ø for 10,4 milliarder kr.

"At Danske Bank koncernen har valgt at benytte muligheden for at foretage opkøbet i netop Nordirland og Irland, skyldes blandt andet, at de to bankers profiler og struktur matcher Danske Bank, og at det gode økonomiske klima i Nordirland og Irland udgør et solidt grundlag for vækst," skrev banken den dag blandt andet i en fondsbørsmeddelelse.

I dag er situationen en helt anden for irske National Irish Bank og nordirske Northern Bank.

På jagt efter en økonomisk boble
Retfærdigvis var Danske Bank ikke den eneste bank, der blev forblændet af "den keltiske tigerøkonomi", der mellem 1996 og 2006 fordoblede sit bruttonationalprodukt, og et ejendomsmarked der fik prisstigningerne i Danmark til at ligne forsigtig pessimisme. Mellem 1997 og 2007 firedoblede ejendomspriserne i Republikken Irland set under et.

"De jagtede en boble, og nu betaler de prisen for det. Deres timing var ganske enkelt totalt forkert," siger aktieanalytiker Alex Potter fra den London-baserede børsmægler Collins Stewart til nyhedsbureauet Bloomberg, med henvisning til Danske Bank og Royal Bank of Scotland, der også i 2004 gik massivt ind på det irske bankmarked.

Lånetab og fyringsrunder
Ifølge beregninger foretaget af Bloomberg stod National Irish Bank og Northern Bank i de første ni måneder af 2008 for en fjerdedel af Danske Banks samlede hensættelser til nedskrivninger på lån. Til sammenligning står de to banker for 5 procent af Danske Banks samlede lånebog.

Danske Bank har endnu ikke gennemført fyringer i Irland, men Royal Bank of Scotland vil fyre op til 550 bankansatte i Irland og 200 i Nordirland, i takt med at økonomien bliver stadigt værre.

EU-Kommissionen forventer, at Republikken Irlands økonomi falder med 5 procent i år, og sidste år faldt ejendomspriserne i Nordirland med 34 procent.

"Irland ser ikke engang ud til at være tæt på på bunden. Der var mange, der lavede den samme fejltagelse ved at købe ind i Irland," siger analytiker Andreas Häkansson fra UBS til Bloomberg. Han anbefaler at investorer sælger deres Danske Bank-aktier.