Vækstkrisen har sit klamme tag i dansk økonomi

Fremgangen i den danske økonomi skuffer igen. Danmarks Statistik har netop sendt nye tal på gaden, der viser, at 2015 sluttede dårligere end først antaget. Vi når næppe op på en vækst på én pct. i år, lyder det fra flere økonomer.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Vækstkrisen har fået sit ubehagelig og klamme tag i dansk økonomi. Danmarks Statistik har netop sendt nye tal på gaden, og de viser, at fremgangen i dansk økonomi i slutningen af sidste år bød på en ny skuffelse.

Mere præcist var der en vækst i vores samlede produktion i form af BNP på 0,1 pct. fra tredje til fjerde kvartal sidste år.

Den samlede vækst for hele året blev derved på 1,2 pct.

Over en bred kommer der negative kommentarer fra økonomerne.

Dansk Erhverv mener, at det med de seneste tal er meget sandsynligt at væksten i år kun kommer til at blive på mellem 0,5 pct. og 0,75 pct.

Det er ikke bare lavt, det er ekstremt lavt, påpeger cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted påpeger, at hvis det ikke var fordi der har været en pæn fremgang i den danske beskæftigelse ville man slet ikke kunne tale om et opsving.

"Lige nu ser det ud til, at snegletempoet i dansk økonomi fortsætter. Resultatet kan blive, at jobfremgangen bremser op. Regeringen bør genoverveje om det er hensigtsmæssigt at sænke de offentlige investeringer så meget, som der er lagt op til," fremhæver Erik Bjørsted.

Jyske Bank kalder BNP-tallene for forkølede, og banken frygter, at opsvinget er gået i stå.

Handelsbanken er helt på linje.

"I vores kommende prognose vil vi derfor formentlig se os nødsagede til at reducere vores skøn for BNP-væksten i år til i underkanten af 0,5%. En så svag vækst vil formentlig også sætte sig spor på arbejdsmarkedet, der ellers indtil videre har været i fin form," lyder det fra cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.