Nye dårligdomme rammer den danske økonomi

Det regner ned over den danske økonomi med dårligdomme. Der er endelig kommet gang i privatforbruget, men nu er det svag eksport og få investeringer, som udskyder det længe ventede opsving. Sådan er det ikke i vores nabolande.

Danskerne er blevet bedre til at bruge dankortet, men det kniber især med eksporten - og det gør ondt på dansk økonomi. Arkivfoto: Nicolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt at flyve, dybt at falde.

Det er devisen for den danske økonomi i øjeblikket. Som perler på en snor rammer dårligdommene økonomien, hvilket gør, at vi i modsætning til vores nabolande har uhyre svært ved at få gang i opsvinget, som gang på gang bliver udskudt.

Lige efter finanskrisen var det i høj grad danskernes dankort og det private forbrug, vi havde svært ved at få gang i. Det var med til at sætte vores økonomi på »stand by«. Nu er forbruget kommet lidt op i gear. Til gengæld får vi en mavepumper i form af svag eksport og investeringer, som ligger underdrejede.

Samlet set betyder det, at vores økonomiske vækst populært sagt hører til i bunden af fjerde division, når vi sammenligner med de andre europæiske lande.

Vi er et pænt stykke efter både Sverige og Tyskland, og fremgangen i vores økonomi ligger under gennemsnittet for Euroområdet som helhed.

Tyskere og svenskere giver Danmark økonomisk blodtud

Senest er både Danske Bank og Nykredit kommet med nye prognoser for den danske økonomi, og de tegner begge et meget mat billede med en fremgang i økonomien på under en pct. i år. Det vil i givet fald være den laveste i flere år.

Nykredit fremhæver den store gæld hos de danske familier som en væsentlig synder.

»Dansk økonomi har stadig nogle gamle lig i lasten, og det dæmper vækstpotentialet. Vigtigst af alt er der fortsat mange danskere, der bokser med en stor gæld i forhold til deres formue og indkomst. Det betyder, at mange danskere fortsat vil have fokus på opsparing og gældsnedbringelse frem for øget privatforbrug,« siger chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

»Tendensen er også tydelig. Flere boligejere har benyttet det seneste års massive rentefald til at skifte fra variabel rente til fast rente og lån med afdrag. Det er i vores optik en positiv udvikling, der er med til at gøre dansk økonomi mere robust over for pludselige rentestigninger og boligprisfald. På den korte bane koster det dog på væksten, da fornuften træder i stedet for øget privatforbrug,« siger Tore Stramer.

»Sådan er det ikke i vores nabolande. I Tyskland og Sverige er opsvinget bygget på et solidt fundament. Specielt i Tyskland,« tilføjer han.

Svigtende eksport til Tyskland lægger dæmper på dansk økonomi

Nedgang i eksporten

Danskernes store gæld blev illustreret med al tydelighed tirsdag, da de rige landes samarbejdsorgan OECD udsendte nye tal. Heri kan man se, at danskerne er de mest forgældede blandt landene i OECD. Mere præcist er de danske familiers samlede gæld tre gange så stor som den årlige disponible indkomst.

Det har efter finanskrisen været med til at hæmme danskernes forbrug, fordi fami­lierne skulle betale af på gælden i stedet for at gå på indkøb. Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian påpeger, at det problem er ved at være løst. Blandt andet fordi der igen er kommet gang i det danske boligmarked.

Fremgangen i det danske privatforbrug er på omkring to pct., hvilket er nogenlunde på højde med det tyske, men stadig lidt efter både det svenske og det engelske.

Når det gælder både investeringer og eksport, ser det noget værre ud. Den danske eksport faldt fra 2014 til 2015. Tyskerne og svenskerne havde i samme periode en fremgang på over fem pct.

»Der er ikke noget, som tyder på, at vores eksport er på vej op igen. Der er ikke nogen god forklaring på det. Det kan være et udtryk for, at vi har nogle produkter, som ikke bliver efterspurgt i udlandet i samme omfang som tidligere,« siger Steen Bocian og påpeger, at det er et forhold, som ubetinget trækker ned.

»Vi eksporterer meget søtransport. Det er rederierne, og de bliver ramt af den global handels- og råvarekrise. Men det mest bekymrende er, at det ikke er vores valutakurs eller andet, som giver problemerne for eksporten. For det er i høj grad salget til de andre europæiske lande, som det kniber med,« siger Steen Bocian.

OECD sænker forventningerne til global vækst

Ikke noget opsving

I Danske Banks seneste prognose lyder spådommen, at væksten i år bliver på 0,9 pct. Det vil i givet fald være den laveste i tre år. Cheføkonom Las Olsen fremhæver, at det ikke længere giver mening at tale om et opsving her i landet.

Danske Bank vil ikke udelukke, at det kan gå endnu værre, og at væksten tager et yderligere dyk. Det kan ske, hvis den globale økonomi skuffer, eller hvis det danske privatforbrug igen går i stå.

Las Olsen fremhæver, at når vi ser på vores naboer, er svenskerne inde i et utvetydigt opsving, mens det halter lidt mere for finnerne og nordmændene. For dem er der dog også bedre tider på vej i 2017.

Som tidligere beskrevet i Berlingske Business kom Danmarks Nationalbank med en prognose for den danske økonomi lige før påske. Nationalbanken er lidt mere optimistisk og tror på en fremgang i den danske økonomi på 1,3 pct. i år.

Nationalbanken fremhævede samtidig, at vi er rigere, end vi går og tror. Vi har netto­gæld over for udlandet, hvilket betyder, at udlandet betaler renter og udbytter til os. Det tager udviklingen i landets samlede produktion i form af BNP ikke højde for. Groft sagt kan man sige, at udlandet arbejder for os, og det er med til at skabe noget velstand herhjemme, som ikke umiddelbart fremgår af tallene for den økonomiske vækst. Problemet er, at det ikke er holdbart i længden, og at det ikke direkte skaber nogen job i Danmark.