Til hof hos finanseliten

Topmøde. Den absolutte elite inden for finans og politik var i går samlet til Finansrådets Årsmøde på Statens Museum for Kunst. Dagen bød på rituelle taler og en utraditionel velkomst.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Finansrådets Årsmøde 2015 afholdt på Statens Museum for Kunst mandag den 7. december 2015.
Læs mere
Fold sammen

Det er nye tider i Danmark. Ved indgangen til Statens Museum for Kunst blev de mere end 300 deltagere til Finansrådets Årsmøde mødt af maskinpistolbevæbnede betjente. Sådan har det aldrig været før.

Indenfor på museet var alt dog ved det gamle, da den absolutte elite i den danske finansverden var samlet sammen med udvalgte politikere og lobbyister. Langt de fleste af deltagerne var mænd i mørke jakkesæt, og talerstolen blev rituelt indtaget af finansrådets formand, bankdirektør i Danske Bank Tonny Thierry Andersen, af nationalbankdirektøren Lars Rohde og af erhvervs- og vækstministeren, Troels Lund Poulsen (V). Helt som det plejer at være.

Talerne snakkede om digitalisering og disruption i den finansielle sektor og om udfordringerne ved at håndtere den nye generation af »digitalt indfødte«, om problemer med udlån til landbruget, om problemer med lån til udkantsdanmark, om regulering af bankerne og overimplementering af EU-regler, og om bankernes rolle for samfundet. Finansrådet havde endda lavet en lille pjece »Bankernes betydning for Danmark«, hvis man skulle være i tvivl. Alle velkendte emner og mærkesager for bankernes lobbyorganisation.

Ny på talerstolen var imidlertid Finansrådets nye direktør Ulrik Nødgaard, der blev hentet til jobbet som øverste chef for bankernes lobbyorganisation fra Finanstilsynet, bankernes vagthund, i sommer. Hans optræden på talerstolen var første gang, at Finansrådets direktør talte på årsmødet, men han havde ikke de store programerklæringer med. Han introducerede Finansrådets og Digitaliseringsstyrelsens film »Sikker På Nettet« med TV-værten Felix Smith i hovedrollen, som skal ruste danske virksomheder mod hackerangreb og IT-kriminelle.

De mest barske ord fra talerstolen kom fra nationalbankdirektør Lars Rohde, som hæftede sig ved det historisk lave renteniveau.

»De meget lave renter for tiden gør det billigere for virksomhederne at servicere deres gæld. Og det lave renteniveau er så at sige med til at holde nogle af dem kunstigt i live. Hvis renterne stiger, og de har lån med variabel rente, kan de hurtigt vise sig ikke at være levedygtige,« sagde han og fremhævede landbruget:

»Det tydeligste eksempel er landbrugserhvervet. I 2014 havde næsten hver fjerde landbrug underskud, selv om de var kraftigt hjulpet af de meget lave renter. Hvis renten havde været 2,5 procentpoint højere i 2014, ville næsten halvdelen af landbrugene have haft underskud. Altså dobbelt så mange, som det faktisk var tilfældet med de meget lave renter,« påpegede Nationalbankdirektøren.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Han løftede samtidig en pegefinger overfor bankerne:

»Betydningen af det meget lave renteniveau bør indgå i overvejelserne hos en bank, når den vurderer, hvordan den skal håndtere et lån, som misligholdes. Det gælder for alle lån – ikke kun landbrugslån. I nogle tilfælde kan det være bedre at lukke engagementet i stedet for at vente og håbe på, at virksomheden trods de hårde odds vil klare sig og kunne betale alle sine lån med renter tilbage,« lød det fra Lars Rohde.

Talerne tog en times tid. Og så var det tid til den traditionelle frokost.