Bankformand: Skrappe kapitalkrav vil gå ud over kunderne

Tonny Thierry Andersen advarer mod at lægge for stramme krav ned over bankerne. Det vil gå ud over kunderne.

Finansrådets Årsmøde 2015 afholdt på Statens Museum for Kunst mandag den 7. december 2015. Danske Banks direktør Tonny Thierry Andersen i midten og direktør for Danmarks Nationalbank Lars Rohde i forgrunden til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

København: Mens den såkaldte Basel-komité brygger på, hvordan man kan sikre den europæiske finansverden mod sammenbrud ved at skærpe kravene til pengeinstitutternes polstring, advarer Finansrådets formand mod at gå for drastisk til værks.

I forbindelse med Finansrådets årsmøde minder Tonny Thierry Andersen, der ud over at være formand er chef for privatkundeenheden i Danske Bank, om faren for at stille for skrappe krav til de danske banker og realkreditinstitutter.

- Kapitalgulvet vil, hvis det implementeres, som det foreligger, få store konsekvenser for kunderne i de lande, hvor der ligger en høj sikkerhed bag udlånet, som for eksempel det danske realkreditsystem, sagde han i sin tale på årsmødet.

Basel-komiteen barsler med en ny metode til at opgøre kreditrisiko, og hvis den vedtages, skal pengeinstitutterne finde 85 milliarder kroner i ekstra kapital.

Det er penge, som formentlig skal findes hos kunderne i form af højere gebyrer og bidragssatser.

Tonny Thierry Andersen opfordrer derfor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til at rejse problemstillingen over for sine EU-ministerkolleger i Bruxelles.

Og det lader til, at ministeren er lydhør, i hvert fald når det gælder om at beskytte realkreditlånerne mod højere bidrag.

I forbindelse med, at en ekspertgruppe mandag anbefaler et gearingskrav på tre procent af pengeinstitutternes balance, siger Troels Lund Poulsen følgende i en pressemeddelelse:

- Regeringen er enig i, at det er hensigtsmæssigt, at kreditinstitutter skal leve op til et gearingskrav på tre procent af balancen.

- Der skal dog i udformningen af gearingskravet tages hensyn til dansk realkredits særlige forretningsmodel, hedder det.