Svag eksport og lavt forbrug lammer dansk vækst

Svage eksportmarkeder og lavt forbrug betyder at regeringen halverer vækstforventningerne for 2014 og sænker forventningerne til 2015.

Arkivfoto. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går langsomt fremad i Skandinaviens svageste økonomi.

Den danske regering må nu næsten halvere vækstforventningerne fra 1,4 til 0,75 procent i år og sænke forventningerne til næste års økonomiske fremgang.

Det sker i forbindelse med regeringens præsentation af økonomisk redegørelse torsdag formiddag.

I august vurderede økonomiministeriet, at 2015 ville byde på en vækst på 2,0 procent. Nu hedder det reviderede bud »knap 1,5 procent«. Først i 2016 kommer 2,0 procentsvæksten.

Det er den svage økonomiske udvikling på Danmarks eksportmarkeder, der er skyld i nedjusteringen, lige som forbruget herhjemme stadig mangler at komme op i gear efter finanskrisen.

»Det går ikke hurtigt, men det lysner efterhånden for dansk økonomi,« lyder det fra økonommi- og indenrigsminister Morten Østergaard, og peger på regeringens krisetiltag, der skal skabe fundamentet for væksten fremover.

»Vi ser allerede gode resultater på arbejdsmarkedet. Flere kommer i beskæftigelse, ledigheden falder og færre bliver berørt af langtidsledighed.«

Ledigheden har været faldende siden 2012, og alene siden midten af 2013 er beskæftigelsen i den private sektor vokset med 30.000 personer. I år venter man at beskæftigelsen stiger med 18.000, herefter 19.000 i 2015 og 25.000 i 2016.