Medie: Danske vækstskøn bliver halveret

Svage eksportmarkeder og lav oliepris betyder, at regeringen halverer forventningerne til væksten i økonomien, skriver Bloomberg på baggrund af lækkede dokumenter.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen præsenterer i dag sin økonomiske redegørelse, og der er lagt op til en heftigt reduktion i forventningerne til fremtidens økonomiske udvikling. Tidligere har forventningen været 1,4 pct. vækst i 2014 og 2,0 pct. næste år.

Men svage eksportmarkeder og en faldende oliepris betyder, at det nu reduceres gevaldigt. Vækstskønnet for i år halveres til 0,7 pct., mens der nu blot ventes 1,4 pct. vækst i 2015, skriver det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg på baggrund af regeringsdokumenter, som de har fået indsigt i.

Ifølge dokumenterne er der ikke rum i budgettet til at lave ekspansive tiltag, der kan stimulere væksten. Privatforbruget herhjemme er stadig ikke kommet i omdrejninger efter finanskrisen og eksportmarkederne præsterer heller ikke som forventet. Og med en lavere oliepris er der færre indtægter for staten at gøre godt med.

Eksporten ventes ifølge de lækkede dokumenter at vokse 2,2 pct. i år, hvilket er markant mindre end de 4,3 pct. som vurderingen hed i august. Værst ser det ud for det private forbrug, der blot vokser 0,1 pct. mod forventet 1,3 pct.