Skatteindgreb straffer mindre virksomheder

Skattepakke. Mindre virksomheder, der igennem en årrække er blevet drevet i anparts- eller aktieselskabsform, kan se frem til et skattesmæk i forbindelse med generationsskifte. Det er konsekvensen af regeringens skatteindgreb over for kapitalfonde.

Skattesmæk på seks- og syvcifrede beløb. Det er, hvad mindre, ejerledede virksomheder, der står over for generationsskifte, kan se frem til, hvis regeringens skatteindgreb mod kapitalfonde bliver vedtaget.

Som en del af skatteindgrebet sænkes selskabsskatten fra 28 til 22 procent, mens satsen for beskatning af aktieindkomst ud over 45.500 kr. hæves fra 43 til 47,5 procent.

De to ændringer sker for at sikre, at den samlede selskabsindkomstskat når op på 59 procent, hvis selskabet sælges. De 59 procent svarer til højeste beskatning af personlig kapitalindkomst.

Men de nye regler vil ramme en stor underskov af små og mellemstore virksomheder, som i en årrække er blevet drevet i anparts- eller aktieselskabsform og har oparbejdet en anseelig egenkapital i selskabet med henblik på generationsskifte. De vil nemlig nå op på en samlet beskatning af selskabsindkomsten på mere end 59 procent, selv om de har fulgt reglerne til punkt og prikke og betalt den selskabsskat, de skulle.

Vrede blandt ejerledereUdsigten til et uforskyldt skattesmæk har fået en række af ErhvervsBladets læsere op af stolen.

En af dem er Jørgen Huus Jensen fra Odense. Han er er hovedaktionær i selskabet PIA International A/S. Selskabet blev stiftet i 1989 som et handelsselskab og gennem årene har Jørgen Huus Jørgensen sparet en stor del af overskuddet op i selskabet.

- I de forløbene år har vi betalt en gennemsnitlig selskabsskat på 33 procent, fordi skattesatsen har bevæget sig løbende nedad fra 40 procent i 1989 til de nuværende 28 procent. Hæves satsen for skat på aktieindkomster til 47,5 procent betyder det, at vi samlet ville skulle betale 65 procent af selskabets indkomst, hvis selskabet opløses. Det er noget, der vil kunne mærkes i min familie, siger Jørgen Huus Jørgensen.

Han mener, at det udover at være et brud på skattestoppet, også er uanstændigt og unfair over for de mindre aktieselskaber, som ikke har forsøgt at omgå skattereglerne.

- Det er aldeles urimeligt, at vi skal betale prisen for, at TDC og smarte kapitalfonde går over stregen, siger Jørgen Huus Jørgensen.

Han bakkes op af Keld Søgaard Poulsen fra Risskov ved Århus. Han driver et murerfirma som et aktieselskab.

- Det er simpelthen tyveri over for små virksomhedsejere, der i god tro har ladet deres overskud stå til virksomhedens ophør, at tage ekstra 4,5 procent i skat. Man kunne i det mindste lave en overgangsordning eller friholdelse ud fra egenkapitalen per sidste regnskabsår på 50 eller 100 procent, skriver Keld Søgaard Poulsen i en mail til ErhvervsBladet.

- At tage fra mindre virksomheder, som ingen forsvarer, det er en skandale, tilføjer han.

Alvorligt problemHos Håndværksrådet er kommunikationschef Søren Nicolaisen generelt tilfreds med, at regeringen griber ind over for kapitalfondenes udnyttelse af det danske skattesystem. Men han mener, at regeringen går for vidt, når indgrebet rammer mindre virksomheder, der står over for at generationsskifte.

- Det er et meget alvorligt problem, at man indretter indgrebet på denne måde. Naturligvis skal der være en form for parallelitet mellem beskatningen af selskabsindkomst og beskatningen af aktieindkomst, så virksomhederne ikke kan udnytte reglerne til spekulation. Men det er ikke rimeligt, at det går ud over virksomheder, som i god tro har sparet op til generationsskifte i virksomheden, siger Søren Nicolaisen.

Han opfordrer Skatteministeriet til hurtigt at finde en løsning på problemet.

Regeringen præsenterede sit udspil til skatteindgreb i fredags. Et konkret lovforslag ventes sendt i høring i løbet af denne uge.