Drastisk skattepakke fra Regeringen

Lempelse. Regeringen vil sænke selskabsskatten fra 28 til 22 procent. Samtidig forhøjes aktiebeskatningen og retten til fradrag for finansieringsudgifter forringes væsentligt.

Landets mange tusinde små og mellemstore virksomheder kan se frem til, at de skal betale mindre i skat.

Regeringen har netop lanceret et nyt skatteudspil med en markant lavere selskabskat.

Det sker for at undgå, at skattekassen drænes for 15 milliarder årligt. Mere præcist vil regeringen sænke selskabsskatten og virksomhedsskatten fra 28 til 22 procent.

Lempelserne vil spare virksomheder for omkring 8 milliarder kroner.

Samtidig forhøjes aktiebeskatningen og retten til fradrag for finansieringsudgifter forringes væsentligt.

Det nye udspil kommer på grund af en EU-dom fra sidste år.

Dommen betyder, at moderselskaber vil få lettere ved at flytte overskud til beskatning i datterselskaber i de lande i EU, hvor skatten er lavest. For at dæmme op for det vil regeringen begrænse eller helt fjerne retten til skattefradrag på renter af koncern-intern gæld.

Men skattestoppet kan være en hindring for, at regeringen bare beholder pengene, så det åbner op for en sænkning af selskabsskatten.

Samtidig vil regeringen forringe nogle afskrivningsmuligheder for erhvervslivet, som samlet vil gøre sænkningen af selskabsskatten provenu-neutralt for staten.

Håb om færre spekulationerØkonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og skatteminister Kristian Jensen (V) præsenterede fredag de nye skatteregler, der skal dæmme op for kapitalfondes spekulationer i at flytte overskud til udlandet for at undgå skatter. De nye regler er nødvendige forklarer skatteministeren.

- Vi vil ikke acceptere, at nogle spekulerer sig til en lavere skat på bekostning af andre firmaer, siger skatteministeren og henviser til en EU-dom, der åbner for, at virksomheder kan flytte indtægter til lande med lav skat eksempelvis Irland, siger Kristian Jensen.

- Derfor følger vi nu op med en offensiv skattepakke. Vi har set en hidtil uset aggressiv skatteplanlægning, som har kostet to milliarder kroner omregnet til årsværdi. Hvis vi ikke griber ind nu, vil det koste 15 milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter, siger Kristian Jensen.

Opbakning fra DFPå forhånd har regeringen sikret sig, at der er flertal for forslaget, da det støttes af Dansk Folkeparti. Blandt organisationerne skaber forslaget tilfredshed hos Håndværksrådet.

- Der er grund til at glæde sig over en så markant skattelettelse, der kommer det brede erhvervsliv til gode. Det gør absolut en forskel for en lille eller mellemstor virksomhed, om man betaler 22 eller 28 procent i skat, siger afdelingschef i Håndværksrådet Søren Nicolaisen.

At regeringen så samtidig strammer reglerne for afskrivninger og rentefradrag er ok:

- Vi er også principielt for, at man lukker for huller, der giver mulighed for skattespekulation, siger Søren Nicolaisen.

Efter regeringens indgreb vil Danmark have den tiende laveste selskabsskat i EU. Før indgrbet lå vi på en 17. plads.

Men nu er skatten kun lavere i velkendte europæiske lavskattelande som Cypern og Irland og en stribe af de nye østeuropæiske EU-lande.