Revisorfusion giver trængsel på dansegulvet

Fusionen mellem KPMG og EY er en åbning i markedet for de andre store revisionshuse i kampen om de mest attraktive storkunder. Opbruddet kan sætte revisionsmarkedet under yderligere prispres.

Uro: Jens H. Lund, finansdirektør i DSV, fik allerede på fusionsdagen de første emails fra revisorer, der bød sig til. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med KPMGs og EYs bebudede fusion blev der åbnet for ballet om revisionen af de mange virksomheder, som KPMG reviderer. Det gælder ikke mindst de 29 af Danmark 100 største virksomheder, som KPMG i dag reviderer, og som ikke er 29 tilfældige virksomheder fra dansk erhvervsliv.

Det er nogle af Danmarks allerstørste virksomheder, som ikke alene køber revisionsydelser, men også rådgivning. Tilmed har disse virksomheder typisk mange udenlandske datterselskaber, som også skal revideres og rådgives.

Disse virksomheder tilhører gruppen af de vigtigste potentielle kunder for de fire globale revisionsfirmaer, som i forvejen kæmper hårdt om kunderne i et næsten fladt marked, hvor priserne på revision i flere år har været under pres. Omsætningen i de 20 største revisionsfirmaer i Danmark voksede i 2013 med bare én procent, viser tal indsamlet af Berlingske Research (se samlet opgørelse side 58).

De fire globale revisionsfirmaer, også kendt som The Big Four, har derfor alle kridtet skoene, siden fusionen blev kendt 20. november sidste år, og KPMGs kunder er ombejlede som aldrig før. »Det gamle KPMG«, der er på vej til at gifte sig med EY, gør alt for at fastholde deres danske kunder og trække kundernes udenlandske datterselskaber med over til EY, mens »det nye KPMG«, der er under opbygning af det globale KPMG, gør alt for at etablere sig på det danske marked, så de kan overtage de gamle KPMG-kunders danske koncernrevision og dermed fastholde revisionen i udlandet.

Samtidig forsøger både Deloitte og PWC at gøre deres hoser grønne hos finansdirektørerne og hos formændene for bestyrelsernes revisionskomitéer, hvor beslutningen om valg af revisor typisk træffes forud for den endelige afgørelse på generalforsamlingen.

Det mærker man også hos transportvirksomheden DSV, som er en af de 29 virksomheder i Top 100-segmentet, som KPGM reviderer. Set med revisorøjne er DSV en lækkerbisken. DSV købte i 2012 revisions- og rådgivningsydelser af KPMG for 22 millioner kroner.

»Det kan godt være, at revisorer har et kedeligt og støvet ry, men når det kommer til salg, så kan de godt finde ud af det. Samme dag, nyheden om fusionen blev offentliggjort, fik jeg allerede de første emails i min mailbox. Revisorerne er jo ude og sælge ligesom alle andre,« siger Jens H. Lund, finansdirektør i DSV og i øvrigt selv uddannet revisor med en fortid hos Deloitte.

DSV har i kølvandet på den overraskende revisorfusion tre muligheder:

1. Gå med over i EY: DSV kan følge med sine nuværende revisorer over til EY og dermed skifte revi­sionsselskab i de 75 lande, hvor selskabet har dattervirksomheder, mens hovedsædet kan fortsætte samarbejdet med det kendte KPMG-team, som flytter over til EY. 2. Holde fast i KPMG: DSV kan blive hos KPMG med alle sine datterselskaber i udlandet og dermed kun udskifte revisorteamet i Danmark, som DSV-ledelsen er godt kendt med. 3. Vælge en helt tredje: DSV og alle underselskaber kan skifte til Deloitte eller PWC, når nu der alligevel bliver ændringer i et eller andet omfang.

At KPMG-holdet i Danmark har kastet sig i armene på EY, kan ikke undgå at give KPMG-kunderne noget besvær, selv om det nye EY selvfølgelig har sat alt ind på at gøre overgangen så smidig som mulig for KPMG-kunderne. Blandt andet ved at udvide servicen i integrationsåret og kompensere kunderne finansielt.

»I en koncernrevision vægter relationerne og samarbejdsformen med koncernens danske topledelse oftest højere end selv mange udenlandske datterselskabsrevisioner. Hvor revisorskiftet i udlandet bliver administrativt bøvlet, er vi parate til at kompensere finansielt. Vi har en meget høj kundetilfredshed og stærke relationer til vores kunder, og vi håber at kunne fastholde langt de fleste – også blandt de 100 største virksomheder,« siger Jesper Koefoed, topchef for KPMG.

DSV står midt i overvejelserne om, hvad selskabet skal vælge i den nuværende situation, og det giver naturligvis en åbning i markedet, som alle i branchen forsøger at udnytte. Det mærker man også hos DSV.

»Det giver de andre i branchen en anledning til at komme og tilbyde sig, og det er helt klart, at der er hård konkurrence,« siger finansdirektør Jens H. Lund, DSV.

Konkurrenterne vejrer morgenluft og spiller på usikkerheden og de gener, der måtte være ved at blive i KPMG-regi, hvad enten det er i »det nye KPMG«, som er ved at blive etableret i Danmark, eller i det fusionerede KPMG/EY.

»Specielt de store virksomheder overvejer, hvad de skal. Der er jo hele usikkerheden om godkendelsen af fusionen. Skal man vælge at tage et udbud af sin revision nu, hvor der alligevel sker så store ændringer? At der nu er nogen af vores konkurrenter, der skal bruge en masse tid på at lægge sig selv og deres systemer sammen, det, kan jeg ikke andet end tro, vil tage noget af den tid, de ellers skulle have brugt på kunderne. Og det kan måske nok tolkes som en fordel for os. Vores strategi er uændret, og vi forventer at øge vores markedsandel de kommende år,« siger Mogens Nør­gaard Mogensen. Han er topchef for PWC, landets næststørste revisionsfirma, men som efter KPMG-EY-fusionen vil rykke ned på tredjepladsen.

Også Deloitte, der efter fusionen vil stå uantastet som landets største revisionsfirma, fisker i rørte vande. »Vi er i dialog med KPMG-kunder, der spørger ind til, hvordan vi kan håndtere sådan nogle opgaver, men også spørger om, hvordan man kan strukturere udbud. Jeg tror, der er nogen, som på den her konto ender med at gå i udbud i løbet af 2014 og 2015,« siger Anders Dons, topchef for Deloitte.

Som det eneste af de fire store revisionsfirmaer i Danmark havde Deloitte sidste år vækst i omsætningen, nemlig på to procent.

KPMG har selvfølgelig ikke tænkt sig frivilligt at afgive kunder og lagde før fusionen en plan for fastholdelsen af kunderne. Dagen før fusionsplanerne overhovedet var offentliggjort, ringede KPMGs topchef Jesper Koefoed og andre toppartnere i KPMG eksempelvis rundt til de største revi­sionskunder for at forberede dem og forsikre dem om det gavnlige i fusionen, også for dem som kunder.

For KPMGs kunder vil fusionen givet blive en anledning til at forsøge at presse prisen yderligere på revision – uanset om de bliver i folden hos KPMG, følger med over til EY eller om de skifter til Deloitte eller PWC.

»Vi får jo foræret et kort til en prisdiskussion, og det kort spiller vi selvfølgelig. Lidt fremprovokeret af fusionen må vi tage stilling til, hvad vi gør, og om der kommerciel mulighed for at optimere den aftale, vi har. Eller om vi skal have en anden revisor ind og forsøge at optimere kommercielt på den måde,« siger Jens H. Lund fra DSV.

Revisionsmarkedet har været under prispres i flere år, hvilket også fremgår af en rundspørge foretaget af Berlingske Research. Her svarer 76 procent af revisorerne, at kunderne i højere grad forsøger at presse prisen end for to år siden. Og det er et prispres, mange venter vil fortsætte. Således venter 55 procent af revisorne, at der vil komme et større pres på priserne fra kunderne i de kommende to år.

Hvilken fremtidig revisor, DSV ender med at vælge, er en beslutning, som træffes bag lukkede døre, og som først offentliggøres, når der om nogle uger indkaldes til generalforsamling. Men DSVs finansdirektør er »stensikker på, at alle de fire store revisionsfirmaer kan levere varen«.

»De har en meget høj kvalitet og et netværk, som understøtter vores behov i alle lande,« siger Jens H. Lund.

Et kvalificeret gæt er, at DSV følger med over til EY. Dermed kan DSV-hovedkontoret fortsætte med det kendte team i Danmark. Samtidig vil et skifte til EY i de 75 lande, hvor DSV er repræsenteret, heller ikke være så uoverskueligt, som det kan synes. DSV blev nemlig i en nylig årrække revideret af EY, så mange af EYs revisorer i udlandet vil være kendte ansigter i DSV. Men den slags vil Jens H. Lund selvsagt ikke kommentere, da det er børsfølsomme oplysninger.