Revisorer går på jagt i advokaternes baghave

Advokaterne oplever, at revisorerne i stigende grad kaster sig over opgaver, som typisk udføres af advokater. Den modsatte trafik er mindre iøjnefaldende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørger man revisorerne selv, gør de ikke meget for at jagte opgaver, der typisk udføres af advokatbranchen. Men blandt advokatfirmaerne er der en entydig opfattelse af, at det er, hvad der foregår: Revisorerne er gået på jagt efter opgaver i advokaternes baghave.

Det viser en rundspørge i begge brancher foretaget af Berlingske Research.

Kun 10 procent af de adspurgte revisorer i Berlingske Business Magasins årlige revisoranalyse mener, at revisorerne aktivt går efter at overtage opgaver fra advokaterne. Men hos 77 procent af advokaterne er det ikke desto mindre oplevelsen, at det er realiteterne i rådgiverbranchen.

Skatteområdet har revisorerne for længst gaflet en stor bid af fra advokaterne, og nu er jagten ifølge advokatbranchen gået ind på nye områder.

Særligt ansættelsesret og selskabsretlige opgaver, som erhvervsadvokaterne traditionelt har rådgivet om, er områder, som advokaterne oplever, at revisorerne går mere aktivt efter. Men også et område som rådgivning om regulering af eksempelvis det finansielle område er ifølge advokaterne nyt land for revisionsfirmaerne. For nylig så man eksempelvis revisionsfirmaet KPMG i rollen som rådgiver for den nyetablerede Coop Bank.

Revisorbranchen har i flere år været presset af prisfald på de traditionelle revisionsydelser.

»De er blevet mere aktive, og de prøver at tage, hvad de kan få. Og det er klart, når selve revisionsmarkedet er presset. Men det foregår mest i det skjulte,« siger en advokat, som ønsker at være anonym.

Advokaterne er ikke meget for at udtale sig til citat om konkurrencen fra revisorerne. Advokater og revisorer er kolleger på opgaver som eksempelvis virksomhedshandler, så de skal kunne være i stue sammen.

Men det irriterer advokaterne grænseløst, at revisorerne har deres jævnlige gang i virksomhederne. Det giver revisorerne en unik adgang til kunderne og dermed en konkurrencefordel, som advokaterne ikke har. Det gør ondt ikke mindst i disse tider, hvor advokatbranchen for første gang i 10 år står over for et faldende marked og intensiveret prispres.

»Det generende ved det er, at revisorerne jo sidder derude hele tiden i forbindelse med deres revisionsopgaver. De snakker jo med dem hele tiden, og så er det nemt at sige, at så kan jeg også lige lave... Men det falder de ikke for hos de største virksomheder, og de har jo også deres egne store juridiske afdelinger, som laver de ting, revisionsfirmaerne ikke kan klare,« siger en advokat.

Både advokater og revisorer oplever ifølge Berlingske Researchs rundspørge et betydeligt prispres. Den skærpede konkurrence mellem advokater og revisorer om visse rådgivningsopgaver er da formentlig også skærpet af dette prispres, som i øvrigt ventes at fortsætte. Blandt revisorerne forventer 55 procent, at der de kommende to år vil blive større pres på priserne. Blandt advokaterne er det hele 62 procent, som forventer større pres på priserne.

Selv om det i overvejende grad er advokaterne, som føler sig klemt af revisorerne, så er der også revisorer, som oplever, at der er advokater, som går på jagt i revisorland.

Således oplever 24 procent af revisorerne, at advokaterne forsøger at overtage opgaver, der typisk er blevet udført af revisionsbranchen. Og noget er der om snakken, for blandt advokaterne er der 12 procent, som oplyser, at de forsøger at overtage opgaver, der typisk er udført af revisionsbranchen.

Konkurrencen mellem revisorer og advokater har stået på i flere år, men den blev særlig tydelig, da Deloitte for cirka tre år siden etablerede sin egen juridiske afdeling. Det blev opfattet som noget nær en krigserklæring, og til sidst blev Deloitte presset til at lukke afdelingen igen. Det skete efter, at både brancheforeningen Danske Advokater og Advokatsamfundet i et års tid havde påpeget det uholdbare i, at en advokat ansat i et revisionsselskab brugte sin advokattitel i forbindelse med salg af advokatydelser til kunderne.

Presset på Deloitte steg yderligere, da Advokatsamfundet ifølge Jyllands-Posten havde sat en undersøgelse i gang af, om advokaterne i Deloitte uberettiget havde brugt advokattitlen over for kunder og forretningsforbindelser, hvilket kunne udløse sanktioner i form af bøde eller advarsel fra Advokatnævnet.

Deloitte begrundede lukningen med meldingen fra Advokatsamfundet, men også med markedets, altså nogle advokatfirmaers, negative reaktioner på satsningen.

Det er knap to år siden, at Deloitte lukkede sin juridiske afdeling, og Deloitte har ingen planer om at åbne den igen, oplyser Deloittes administrerende direktør, Anders Dons.

Men han vil ikke udelukke, at der på længere sigt kan komme brancheglidning mellem revisorerne og advokaterne i Danmark i større omfang, end vi kender i dag. Han skeler til udviklingen i udlandet.

»Den brancheglidning, du har set i mange andre lande, er endnu ikke for alvor kommet til Danmark. Her i Danmark er der ikke noget nævneværdigt konkurrenceoverlap, hvor revisorerne for alvor har bevæget sig ind på advokatområdet. Men der er andre lande, hvor det er meget normalt,« siger Anders Dons.

Han fortæller, at eksempelvis konkursbehandling i en række lande ligger hos revisorerne og ikke hos advokaterne, som det er tilfældet i Danmark.

Globalt har de største revisionsfirmaer egne juridiske afdelinger, hvor de løser en stribe forskellige juridiske opgaver inden for compliance, governance, selskabsstiftelser, virksomhedshandler, kapitalforhold og omstruktureringer. Dog går de ikke i retten på vegne af virksomhedsklienter.

Hvordan en forøget brancheglidning mellem revisorer og advokater vil komme til udtryk i Danmark, har Anders Dons ikke noget bud på, men han er rimeligt sikker på, at der kommer til at ske noget på den front inden for de kommende fem til ti år.

»Hvis du kigger på den lange bane, så tror jeg, at der vil ske en form for brancheglidning. Der har inden for revision og rådgivning været en konsolideringsbølge i gang, som stadig pågår. Ikke kun i Danmark, men også i andre lande. Den bølge kan jo også medføre, at der kommer nye konstellationer, der giver nye strategier, så det kan tage en hurtig drejning,« siger Anders Dons.