Rentekrudt blev holdt tørt i USA - se konsekvenserne her

Læs her, hvordan den amerikanske rentebeslutning torsdag aften påvirker dine boliglån, aktier, pensionsopsparing, rejseudgifter og transportudgifter.

Foto: JONATHAN ERNST.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske centralbank valgte torsdag aften at fastholderenten uændret på det nuværende lave niveau. Læs her, hvad det betyder for boliglån, aktier, pensionsopsparing, benzinpriser og rejseudgifter.

Boliglån

Det er godt nyt for alle, der skal optage boliglån, eller snart skal have ny rente på et lån, at USA ind til videre holder renten nede på et historisk lavt niveau.

Det er den korte rente, som blev fastholdt på et uændret niveau mellen 0,0 og 0,25 procent i USA.

Senere på året ventes renten dog sat op. Men det får næppe den store betydning for de korte renter herhjemme, eftersom de mere er styret af, hvad der sker hos Den Europæiske Centralbank (ECB), som er i gang med at presse renterne ned.

Men sætter USA renterne op senere på året, kan det godt føre til mindre stigninger i de lidt længere renter også herhjemme.

Aktier

Aktiekurserne er faldet fredag morgen, efter den amerikanske centralbank torsdag aften dansk tid valgt at fastholde renten på et uændret niveau. Centralbankchef Janet Yellen udtrykte bekymring for den aftagende vækst i Kina, og det er aktiemarkedet ikke specielt begejstret for.

Den fortsat lave rente ses også som tegn på, at det fortsat ikke går helt så godt, som det skal, med den amerikanske økonomi, hvorfor en stigende renten måske ville have været bedre for aktiemarkedet.

Generelt går lave renter dog for at være godt for aktier, fordi virksomhederne så sparer renteudgifter og investorerne flytter penge fra obligationer til aktier. I USA fik meldingen fra Federal Reserve torsdag aften aktierne til at stige, men jubelstemningen lagde sig hurtigt igen, sådan at de store indeks lukkede stort set uændrede.

Pensionsopsparing

Det havde været bedre for de fleste med opsparing, at få renterne sat op. Højere renter også herhjemme vil give større afkast på obligationer, som de fleste har sparet ganske meget op i via deres pensionsordning.

De sidste mange år med helt enestående lave renter har faktisk udviklet sig til en større pine for store dele af pensionsbranchen, så det ville være godt for mange med store pensionsformuer, at få renten op på et bare lidt mere normalt niveau. Inden for de senere år har der således også været eksempler på, at det har kostet penge at placere formuer i obligationer. De har haft negative renter, hvilket er noget helt enestående, der aldrig før er set på samme måde herhjemme.

Benzinpriser

Prisen på olie falder fredag formiddag efter Federal Reserve i USA fastholdt deres renter uændret torsdag aften. Centralbankchef Janet Yellen antydede, at der fortsat er betydelig usikkerhed om den globale økonomi, og det budskab sender olieprisen ned. Det er prisfald på omkring én procent, der ser dagen slys i Europa, og kan betyde, at det bliver en smule billigere at købe benzin og anden form for brændstof herhjemme. Olie handles dog i dollar, men dollaren er også faldet lidt fredag morgen, hvilket trækker i samme retning.

Prisen på olie er faldet med mere end 20 procent i år og på grund af den aktuelle overforsyning og mindre end ventede efterspørgsel.

Goldman Sachs forudså forleden, at prisen på olie vil holde sig lav de næste 15 år. Den slags forudsigelser er dog yderst vanskelige at lave, fordi der hele tiden sker ting i den globale økonomi, som ingen havde ventet Organisationen af olieeksporterende lande inden for OPEC, har da også inden for de sidste dage vurderet, at olien sandsynligvis vil stige gradvist til 80 dollar per tønde frem mod 2020. Det vil ske i takt med, at efterspørgslen stiger og forsyningerne bliver mindre.

Den amerikanske olie ligger fredag formiddag på 46,45 dollar per tønde, hvilket er tæt ved én procent lavere end dagen før. Fortsat er priserne dog steget med 4,3 procent i denne uge.

Brent-olie fra Nordsøen 48,91 dollar per tønde, hvilket også er lidt mindre end dagen før.

Både Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken havde advaret Janet Yellen mod at sættte renten op for første gang i tæt ved ti år. Det ville skabe stor ustabilitet også i mange udviklingslande, har de to institutioner peget på.

Rejseudgifter

Den amerikanske dollar er faldet efter centralbanken i USA torsdag aften valgt at fastholde renten på det nuværende lave niveau, hvor den har ligget lige siden 16. december 2008.

En lavere dollar gør det billigere at tage på ferie i Californien eller Florida i USA. Der er også en lang række valutaer andre steder, både i Asien og Sydamerika, som er bundet op på dollaren, og også de steder bliver lidt billigere at besøge, når dollaren falder i pris.

Kursfaldet på dollar var ret lille, men hvis renten var blevet sat op, var dollaren med stor sandsynlighed steget i kurs. Så samlet er der alligevel tale om lidt, der godt man mærkes. Den amerikanske dollar ligger fredag tæt på 6,5 kroner på de internationale valutamarkedet, hvilket stadig er 12 procent mere end for et år siden. Så det er over det sidste år blevet betydeligt dyrere for danskere at rejse til USA, men det omvendt er blevet billigere for amerikanere, at besøge Danmark og resten af Europa.

Yellen fatholder nulrenten:

 

Japansk aktiechef advarer mod nulrenten: