Amerikanske rentehop udskudt

Den amerikanske rente blev torsdag fastholdt på det nuværende historisk lave niveau. Men det er stadig sandsynligt, at renten i USA sættes op inden årets udgang.

Janet Yellen, Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs centralbankchef, Janet Yellen, viser sig endnu engang som en forsigtig due, der hellere vil holder pengepolitikken i USA lempelig lidt for længe, end begynde at stramme for tidligt.

Sammen med rentekomiteen i Federal Reserve besluttede hun således torsdag at fastholde renten på aktuelle niveau. Der har ellers længe været spekuleret i, at der måske ville komme en renteforhøjelse nu. Den amerikanske rente har ligget på et historisk lavt niveau mellem 0,0 og 0,25 procent siden 16. december 2008. Det er det laveste nogensinde i Federal Reserves 102-årige historie.

Men den faldende ledighed og tiltagende løn og inflation har fået mange til at gætte på, at der snart ville komme en renteforhøjelse.

Beslutningen om at fastholde renten, og udskyde en forhøjelse, svækkede dollaren og skabte store udsving på de finansielle markeder. Det fik også prisen på både aktier og obligationer til at stige. En tredjedel af aktørerne på de finansielle markeder havde således ventet en rentestigning og som følge heraf handlet de korte renter lidt op.

Rentehop senere på året

Det er dog stadig sandsynligt, at renten sættes op inden årets udgang og formentlig i oktober eller december. Det vil så blive den første rentestigning i tæt ved ti år i USA og helt præcist siden 29. juni 2006, hvor Federal Reserve hævede renten fra 5,0 til 5,25 procent.

Denne efter nutidens målestok ganske høje rente på 5,25 procent blev fastholdt frem til efteråret 2007, hvor økonomisk dramatik af en nærmest helt enestående slags brød løs. Det var finanskrisens første livstegn, der viste sig her. Det førte til en større nedsmeltning, hvorfor renten ad flere omgange blev sænket i store hug på 0,5 procentpoint og ikke med de 0,25 procentpoint, som ellers er det normale.

Så allerede i 2008 var renten helt nede på 0,25 procent, hvor den har ligget lige siden. Samtidig blev de første programmer for opkøb af obligationer, de såkaldte kvantitative lempelser, sat i søen. Der blev foretaget tre runder med massive opkøb af obligationer, indtil de blev trappet ned og siden stoppet helt.

Gigantiske opkøb

Det betyder så også, at Federal Reserve i dag ejer stats- og realkreditobligationer for 4.485 milliarder dollar, hvilket er ret tæt på en fjerdedel af det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP).

Den amerikanske centralbank kan med andre ord ikke beskyldes for at have manglet handlekraft, da pengepolitikken skulle lempes.

Men nu ser det ud til, at en mere forsigtig kurs er vejen frem, når de store pengepolitiske stimulanser skal trækkes i land igen, og renten skal tilbage på et mere normalt niveau.

Centralbankchef Janet Yellen har i hvert fald flere gange understreget, at renten vil blive hævet »forsigtigt og gradvist«, sådan at der ikke burde komme store overraskelser, som sender aktiekurser eller boligpriser ned med stor fart.

Men Federal Reserve har også sagt, at de gerne ser renten komme op på 3,75 procent over et par år, men at renten sandsynligvis kun vil stige med omkring én procent point om året.

TV: Investorer har behov for højere USA-rente