Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På trods af at banker og realkreditselskaber flere gange har udtalt, at de har styr på deres boligkunder, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten nu, at realkreditsektoren i al hemmelighed har sendt et brev til erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), hvori den blandt andet opfordrer ministeren til at gribe ind og lempe vilkårene for låntagerne, når disses afdragsfrie realkreditlån udløber. Det skriver avisen torsdag.
»Vi gør opmærksom på, at det er et problem, når en boligejer sendes ud over kanten i en tvangsauktion. Og jo flere, der ender i den situation, desto værre bliver det også for sektoren og samfundsøkonomien,« siger Realkreditforeningens direktør, Karsten Beltoft, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ifølge avisen udløber omkring 230.000 boligejeres afdragsfrihed de næste fem år, og hvis boligens værdi er faldet så meget, at lånet overstiger 80 procent af værdien, skal ejeren som udgangspunkt begynde at afdrage på hele lånet, når afdragsfriheden stopper.
I brevet foreslår sektoren derfor en ny lånemodel, der lader kunderne fortsætte afdragsfriheden på den del af lånet, som ligger inden for 80 procent af boligens værdi og så tilbyde et nyt lån med afdrag på den overskydende del.
»Det er kompliceret sag, da der er risiko for, at den foreslåede omlægning fastholder en belåningsprocent på over 80 i længere perioder og dermed svække sikkerhedsgrundlaget bag realkreditobligationerne,« siger Annette Vilhelmsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Boligforsker Morten Skak, lektor på Syddansk Universitet, mener ifølge avisen ikke, det nytter noget at lade for mange boligejere ende i en tvangsauktion. Han vurderer derfor, at man så vidt muligt bør lade folk fortsætte med afdragsfrihed.